Ljevičarski milijarder George Soros želi ukloniti Zuckerberga s mjesta izvršnog direktora Facebooka

Hank Berrien

Ljevičarski milijarder George Soros, očigledno paničan zbog mogućeg ponovnog izbora predsjednika Trumpa, napao je u ponedjeljak izvršnog direktora Marka Zuckerberga i operativnu direktoricu Sheryl Sandberg zahtijevajući da se uklone sa svojih pozicija jer Zuckerberg ne želi kapitulirati pred ljevičarskim pozivima na cenzuriranje i zabranu političkih oglasa.

Pišući u Financial Timesu, Soros je optužio Zuckerberga da s Trumpom ima “dogovor o međusobnoj pomoći” koji će mu “pomoći da ponovno bude izabran”. Njegovo otvoreno pismo, u kojem se poziva na Zuckerbergov članak u nedjeljnom izdanju Financial Timesa, navodi:

Mark Zuckerberg bi trebao prestati zamračivati činjenice pobožno se zalažući za vladine regulative (“Potrebno nam je više regulacije Big Tech-a”, 17. veljače). Čini se kako je gosp. Zuckerberg angažiran u nekakvoj vrsti dogovora o međusobnoj pomoći s Donaldom Trumpom koji će mu pomoći da bude ponovno izabran.




Facebook ne treba čekati vladine regulative kako bi prestao prihvaćati bilo kakvo političko oglašavanje u 2020. do nakon izbora 4. studenog. Ako postoji imalo sumnje je li oglas politički, trebalo bi se prikloniti sumnji i odbiti njegovo objavljivanje. Malo je vjerojatno da će Facebook postupiti prema tome. Stoga, ponavljam svoj prijedlog, Marka Zuckerberga i Sheryl Sandberg bi trebalo ukloniti iz kontrole Facebooka. (Ne moram ni spominjati da podržavam vladinu regulaciju platformi društvenih medija.)

Zuckerberg je napisao kako želi pričekati regulacije pošto želi pošteni skup pravila koja će biti jednaka za sve. Zaključio je: “Vjerujem da bi jasnija pravila bila bolja za sve. Internet je moćna sila za društveno i ekonomsko osnaživanje. Regulacije koje štite ljude i podržavaju inovaciju mogu osigurati da takav i ostane.”