Britanski novinar UNIŠTIO argument da su američke sankcije, a ne socijalizam, uništile Venezuelu

Ashe Schow

Screenshot: BBC One

Onima koji tvrde da su američke sankcije dovele do propasti Venezuele, bilo bi dobro provjeriti činjenice prije nego se izjasne.

U četvrtak, u BBC One emisiji “This Week”, voditelj Andrew Neil održao je lekciju bivšem engleskom političaru Kenu Livingstonu zbog njegove sugestije da su američke sankcije nametnute venezuelanskoj državnoj naftnoj tvrtki koštale zemlju “11 milijardi funti godišnje”.

“Sad, to je važan utjecaj na njihovu ekonomiju”, rekao je Livingston.

Neil je odgovorio pitanjem kad se američke sankcije uvedene, na što je Livingstone odgovorio: “Ne mogu se sjetiti kad su počele.”

Neil ga je prekinuo i rekao mu da su sankcije uvedene “ovaj tjedan”. Livingstone je pokušao uzvratiti udarac rekavši da je to samo “posljednja” od niza sankcija, ali Neil se nije dao smesti.

“Ne, ne. Do tog vremena nije bilo nikakvih naftnih sankcija protiv Venezuele. Zapravo su Sjedinjene Države, do ovog tjedna, bile najveći uvoznik/izvoznik venezuelanske nafte. 600.000 barela nafte dnevno je izvezeno iz Venezuele u Ameriku. Nije bilo nikakvih naftnih sankcija”, rekao je Neil.

Livingstone se pokušao usprotiviti toj tvrdnji rekavši da su SAD nametnule sankcije Venezueli kao što su nametnule Kubi i Nikaragvi, no kad ga je Neil pritisnuo, nije mogao odgovoriti koje su te navodne sankcije bile.

“Venezuelanska ekonomija smanjila se za 50% u 5 godina, koje američke sankcije su to uzrokovale?”, pitao je Neil.

“Pa, prije svega, dogodio se pad cijena nafte. To je bilo štetno”, rekao je Livingstone.

Neil je istaknuo da pad cijene nafte nije posljedica sankcija. Livingstone je ponovno pokušao okriviti američke sankcije i ponovno je upitan: “Koje su to sankcije bile?” Livingstone nije znao.

Neil je nastavio napomenom da su prve sankcije protiv Venezuele došle 2015. godine pod predsjednikom Barackom Obamom, te su bile “isključivo usmjerene na pripadnike režima osumnjičene za korupciju i kršenje ljudskih prava”.

“To je bilo sve. Njihova imovina je zamrznuta. To ne može srušiti ekonomiju ili stvoriti hiperinflaciju”, rekao je Neil. “Dakle, ponovno vas pitam, koje američke sankcije su uzrokovale ovaj gospodarski kolaps?”

Livingstone je u tom trenutku pokušao tvrdnjom da su američke sankcije “ilegalne prema međunarodnom pravu”, ponovno izbjegavši Neilovo pitanje.

Livingstone je pribjegao informacijama koje je zadobio od venezuelanskog veleposlanika, koji je rekao da su naftne sankcije — koje su na snazi tjedan dana — zemlju koštale “11 milijardi funti godišnje”.

“Nije bilo niti jedne trgovinske sankcije protiv Venezuele”, odgovorio je Neil. “Mogli ste izvoziti i uvoziti sve osim oružja. Nije bilo restrikcija. U to isto vrijeme, Venezuela je dobila 80 milijardi dolara u zajmovima od Kine i Rusije. Dakle, zašto je gospodarstvo propalo?”

Livingstone je, ponovno, okrivio cijene nafte i američke sankcije, koje nije mogao imenovati, za brzi kolaps zemlje.

Livingstone je sugerirao da je Neil pogriješio u tome koliko dugo su sankcije SAD-a na snazi protiv Venezuele. Kongresna istraživačka služba ima izvješće o tim sankcijama koje je ažurirano 1. veljače. Ovo navodi da su se sankcije koristile “više od desetljeća”, pa Neil nije sasvim u pravu kad je rekao da su prve sankcije došle 2015. godine. Ali, te prijašnje sankcije bile su usmjerene na specifične pojedince zbog droge, terorizma, trgovine seksom i ostalih kršenja ljudskih prava. Sankcije nisu ciljale venezuelansku ekonomiju i nisu mogle objasniti njezin nagli pad.