CURL: Evo najvažnijeg razloga zašto je Elizabeth Warren u potpunosti neprikladna za predsjednicu

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/Late Night with Stephen Colbert

“Ako se nađete u rupi, počnite kopati”, rekao je Will Rogers.

Senatorica Elizabeth Warren zasigurno nije čitala djela glasovitog američkog humorista (koji je također izgovorio još jednu rečenicu koju bi Warren mogla sada upotrijebiti: “Nikada ne propustite dobru priliku da zašutite”).

Tamo još 2012. godine, kada se Donald Trump kandidirao za predsjednika, uzeo je na pik demokratsku predstavnicu Massachusettsa zbog njezine tvrdnje da ima američko-indijansko porijeklo. Promptno ju je nazvao “Pocahontas”, nadimak koji se čvrsto ustalio. Nadimak je uslijedio nakon što su se pojavili izvještaji da je Warren nekoć bila navedena kao manjina u fakultetskom imeniku Harvarda, koji je to koristio kako bi promicao svoju bogatu raznolikost (imenik Sveučilišta Pennsylvania također ju je naveo kao manjinu).

No, Warren se branila rekavši da nikada nije znala da ju je ustanova u kojoj je radila navela kao manjinu i da nikada nije tražila da to učine. Također je tvrdila da nije imala nikakve osobne koristi od takve oznake. U svoju obranu, ispričala je priču o svojoj navodnoj lozi, rekavši da su joj roditelji njezinog oca rekli “ne može oženiti [Warrenovi majku] jer je dijelom Cherokee i dijelom Delaware”, što su imena dvaju indijanskih plemena.

Metež se stišao, ali je Warren — u pripremi za utrku za Bijelu kuću — svojom pričom ponovno ispunila novinske naslove: U listopadu 2018. napravila je DNK test kako bi dokazala svoje bona fide američko-indijansko podrijetlo, s katastrofalnim rezultatima. Test je pokazao da je možda imala američko-indijanskog pretka — prije šest do deset generacija. To je značilo da je između 1/64 i 1/1024 američka Indijanka. Kako bi stavili te pojmove u postotke, ona je između 1,562% i 0.924% Indijanka — ili bilo gdje od 98,4% do 99,9% bijela.

Ipak, odbacila je žestoke kontroverze rekavši da nikada nije na bilo koji službeni način navodila američko-indijansko nasljeđe. Sve to se raspalo ovaj tjedan, kad je Washington Post izvijestio da je Warren, vlastoručno, napisala “američka Indijanka” na registracijsku karticu prilikom upisa u odvjetničku komoru Teksasa 1986. kada su je zamolili da identificira svoju rasu.

U srijedu, Warren je nastavila kopati — i ovaj put okrivila svoju obitelj. “To je ono u što sam vjerovala odrastajući sa svojom braćom”, rekla je Warren. “To je naša obiteljska priča. Sve to je dosljedno od tog trenutka u vremenu.”

Na pitanje zašto je na obrazac napisala “američka Indijanka”, rekla je za Politico: “To je bilo prije oko 30 godina. … Kad samo odrastala u Oklahomi, učila sam o svojoj obitelji na isti način kao i većina ljudi. Moja braća i ja učili smo od naše mame i našeg tate i naše braće i naših sestara. To su bile obiteljske priče.”

Da razjasnimo nešto. Warren je sebe navela kao Indijanku u Udruzi američkog imenika pravnih škola i prema Boston Globe, ona je “promijenila svoju etničku pripadnost iz bijele u onu američke Indijanke na Pravnom fakultetu Sveučilišta Pennsylvania, na kojem je predavala između 1985. do 1995. i na Pravnom fakultetu Sveučilišta Harvard, na kojem je bila stalni član osoblja počevši od 1995.”

Neki kritičari kažu kako je dobila mjesto na Harvardu zbog svoje tvrdnje da je američka Indijanka. “Pravni fakultet na Harvardu devedesetih godina je reklamirao Warren, tada profesoricu na Cambridgeu, kao američku Indijanku”, izvijestio je CNN prošlog studenog. “Oni su je odabrali, priznala je kasnije Warren, zbog toga što se navela kao manjina u Udruzi američkog imenika pravnih škola.”

A 1997. godine, članak u Fordham Law Review prepoznao je demokraticu kao “prvu ženu od boje” na Pravnom fakultetu Harvarda. Warren je čak poslala recepte američko-indijanskoj kuharici naslovljenoj “Pow Wow Chow”, koja je izdana 1984. od Muzeja pet civiliziranih plemena u Muskogeeju, državi Oklahomu. Ona je sve svoje podneske potpisala s “Elizabeth Warren — Cherokee”.

Predsjednik Harry S. Truman imao je mali znak na svom stolu u Ovalnom uredu na kojem je pisalo “The Buck Stops Here”. Za Trumana, ta fraza je značila da je on sam odgovoran za donošenje najvažnijih odluka — i da on sam zaslužuje krivnju ako stvari pođu po zlu.

Biti predsjednik Sjedinjenih Država radi se o odgovornosti. To je apsurdno težak posao zbog jedne jednostavne činjenice: Kad se dogodi nešto dobro, često ne primate zasluge zbog toga (Učinio si ono za što smo te izabrali? Super. Dobro za tebe. Natrag na posao). Ali kad nešto pođe po zlu, vi uvijek snosite krivicu, čak i ako nije vaša krivnja (Burza je pala? Kakav loš predsjednik!).

No, Warren okrivljuje institucije da je promoviraju kao manjinu, a sada čak optužuje svoju obitelj kao razlog zbog kojeg je lažno tvrdila da je “američka Indijanka” svih ovih godina. Njezino odbijanje prihvaćanja svoje pogreške i preuzimanja odgovornosti — sama — diskvalificira je za Bijelu kuću.

Will Rogers je imao još jednu čuvenu izjavu koju Warren tek sada uči: “Dobra prosudba dolazi iz iskustva, a mnogo toga dolazi iz loše prosudbe.” Možda je ova lekcija došla prekasno za Warren.