CURL: Predsjednik Trump je možda jedan od najiskrenijih političara ikad

Joseph Curl

Svi političari su egomanijaci i narcisti. Svi oni su u potrazi za ljubavlju i dodvoravanjem — čak i (ili osobito) od stranaca. I svi oni su patološki — i plodni — lažljivci.

Washington Post prati laži predsjednika Trumpa. Do 21. prosinca, Trump je “iznio 7.645 lažnih ili obmanjujućih tvrdnji tijekom 710 dana”, napisao je Post. Predsjednik Obama također je bio notorni lažljivac — iako se Post (naravno) nikada nije potrudio sabrati sve njegove laži.

Svi su oni lažovi. Svi do jednog. Uzmite na primjer ovu laž, koju je u ponedjeljak izrekla senatorica Kamala Harris, kalifornijska demokratkinja. Nadobudna kandidatkinja za predsjednicu 2020. pokušala je biti moderna i cool, pa je rekla da je u vrijeme boravka na koledžu pušila travu, “chillala” s prijateljima i slušala Snoop Doga i Tupaca. No, ona je diplomirala 1986. godine. Tupac je svoj prvi album objavio tek 1991. godine, a Snoopov prvi album pojavio se na policama tek 1993.

Onda tu je senatorica Elizabeth Warren. Demokratkinja iz Massachusettsa i također kandidatkinja za predsjednicu 2020., senatorica Elizabeth Warren, desetljećima je tvrdila da je američka Indijanka, stavljajući tu oznaku na sve vrste vladinih obrazaca te onih za zapošljavanje. Ali DNK test koji je uzela kako bi dokazala svoje američko-indijansko podrijetlo pokazao je da je 98,4% do 99,9% bijela. Dakle, lažljivica.

Političari ponekad govore potpuno besmislene laži. To je poput one šale komičara Norma MacDonalda: “Jesi li ikada lagao bez ikakvog razloga? Onako iznenada, da velika laž izađe iz tvoje zle glave? Recimo da lik dođe do tebe: ‘Hej, jesi li ikada gledao onaj film s Meryl Streep i konjem?’ A ti odgovoriš: ‘Da.’ A u stražnjem dijelu glave razmišljaš kao: ‘O čemu dovraga ja lažem ovdje? Neću ništa postići ovom laži.'”

Poput senatora Coryja Bookera, još jednog predsjedničkog kandidata. Demokrat iz New Jerseyja često je citirao lika po imenu “T-Bone”, dilera drogom, izjavivši da mu je jednom ovaj rekao: “Ako me još jednom pogledaš, sprašit ću ti metak kroz guzicu.” Ispalo je da je on “bio ‘kompozit’ raznih ljudi koje je Booker poznavao u Newarku”, napisao je Reason ovog mjeseca.

Političari osobito lažu jedni drugima u lice — čak i kad se mrze iz dna duše. “Dopustite mi da kažem svom dobrom prijatelju iz Arkansasa…”, hvalisat će se jedan senator iako je i više nego jasno da ne podnosi tog tipa. “Uza svo dužno poštovanje prema plemenitoj gospođi iz Missourija, koju duboko poštujem, moram reći da…”, rekao bi drugi, iako je u privatnosti prezire.

Trump sve to mijenja. Ne pretvara se da voli nekoga koga jasno mrzi, čak i ako mora s njima surađivati na važnim pitanjima. Warren je dao nadimak “Pocahontas”. Demokratskoj predsjednici Doma je tweetao: “Nancy Pelosi se ponašala toliko iracionalno i otišla je toliko daleko ulijevo da je sad službeno postala radikalni demokrat.” A također se ne pretvara da može probaviti vođu manjine u Senatu, “Plačljivog” Chucka Schumera.

Članovi njegove vlastite stranke — pa čak i njegovog kabineta — nisu ostali imuni: “Tko bi igrao naslovnu ulogu u novoj verziji filma ‘Liar, Liar’ — Hillary Clinton ili Ted Cruz?”, rekao je, odnoseći se na republikanskog senatora iz Teksasa kojeg je pobijedio na preliminarnim izborima 2016. O svom bivšem državnom odvjetniku, Jeffu Sessionsu, je tweetao: “Svi demokrati su ga mrzili, željeli su ga izbaciti, mislili su da je odvratan — TAKO DUGO DOK GA NISAM OTPUSTIO! Istog trenutka postao je divan čovjek, nešto poput sveca. Stvarno bolesno!”

Trump je također uzeo na nišan jednu od najpoznatijih glumica na svijetu. “Meryl Streep, jedna od najprecjenjenijih glumica u Hollywoodu, koja me ne poznaje, ali me svejedno sinoć napala na dodjeli Zlatnih globusa. Ona je Hillaryna sluškinja koja je doživjela težak poraz.”

Bivša zvijezda reality TV showa natjerao je ostale političare da postanu stvarni. Tijekom Trumpovog Govora o stanju nacije, Pelosi se ponašala baš onako kako se osjećala: podrugljivo je pljeskala Trumpu — na oduševljenje liberala diljem zemlje.

Novopridošla zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez je također dio Nove iskrenosti. U ponedjeljak, rekla je da je Trump “čovjek koji ne može čitati niti kratke izjave napisane punim rečenicama.” Ona duboko prezire Trumpa, a tako se i ponaša. To je zato što Trump, koji također mrzi Ocasio-Cortez, ne zadržava svoje osjećaje u sebi.

Dakle, Trump — grub, sitničav i osvetoljubiv mali čovjek — je barem ovo učinio: Riješio se lažnog prijateljstva koje je obilježavalo politiku toliko dugo vremena.

A na kraju krajeva, to zapravo i nije loša stvar.