KATASTROFA: 5 razloga zašto Trump ne smije potpisati masivno manjkavi omnibus zakon

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/BBC News

Omnibus zakon, koji će prema izvješćima predsjednik Trump potpisati, sadrži više ozbiljnih nedostataka koji će uništiti njegov plan o imigraciji ukoliko ga potpiše.

Pet odredbi u zakonu, kao što je naveo Conservative Review, pružaju Trumpu dovoljno razloga da stavi veto na zakon.

1. Zakon dopušta teksaškim okruzima povezanim s meksičkim narko kartelima zaustavljanje izgradnje graničnog zida:

Ključna odredba u nacrtu zakona o proračunu koji se predstavlja predsjedniku Trumpu, daje određenim graničnim područjima u Teksasu priliku da odbiju bilo kakve planove o izgradnji barijere, ograde ili zida jednostavnim suprotstavljanjem izgradnji graničnih sigurnosnih mjera — ali mnogi navedeni okruzi imaju dugu i nedavnu povijest visokih dužnosnika koji su uzimali mito od meksičkog Zaljevskog kartela. Naposljetku, zakon omogućava okružnim uredima s povijesnim vezama sa Zaljevskim kartelom da zaustave izgradnju granične barijere u regiji.

Dužnosnici lokalnih vlasti govorili su protiv izgradnje dodatnih graničnih barijera i oslonili se na procjenu lokalnih policijskih službenika. Kako je Breitbart News izvijestio, zakon koji je predstavljen predsjedniku Trump ima odredbu koja će zahtijevati odobrenje lokalnih vlasti kako bi se krenulo u izgradnju granične barijere. Međutim, tri okruga u kojima se takve barijere očekuju — Starr, Hidalgo i Cameron — su tri okruga koja su u manje od 20 godina vidjela 5 šerifa i brojne visoke policijske službenike strpane u zatvor zbog primanja mita od meksičkog Zaljevskog kartela ili drugih djela javne korupcije.

2. Nacrt zakona daje zaštitu ilegalnim strancima koji sponzoriraju maloljetnike bez pratnje:

Jedna od mjera u okviru zakona zabranila bi Službi domovinske sigurnosti zadržavanje ili deportiranje sponzora, potencijalnog sponzora ili člana kućanstva maloljetnika bez pratnje na temelju informacija koje se dijele s Ministarstvom zdravlja i socijalne skrbi.

Izuzeće se ne odnosi na sponzore s kaznenim djelima ili optužbama. Isto tako, to se ne odnosi na osobe koje su povezane s poduzećima koja zapošljavaju maloljetnike za manje od zakonske plaće ili koja uključuju prostituciju.

Demokrati su zagovarali takvu zaštitu kako si osigurali da se sponzori koji istupe za primanje takvih maloljetnika bez pratnje ne bi suočili s prijetnjom uhićenja i deportacije, ali imigracijski jastrebovi tvrde da je to besplatna propusnica ilegalnim imigrantima.

Jessica Vaughan, ravnateljica politike u Centru za imigracijske studije, rekla je u tweetu u četvrtak da ta odredba “de facto daje utočište svakome tko se nađe u blizini” maloljetnika bez pratnje.

3. Lokalni ljevičarski političari imat će moć veta na izgradnju zida:

Nevjerojatno, zakon također omogućava većinskim ljevičarskim vlastima u teksaškoj dolini Rio Grandea pravo jednostranog veta na ionako mala sredstva za izgradnju zida koja ovaj zakon odobrava. Odjeljak 232(a) ovog zakona navodi da “prije korištenja sredstava koja su ovim Zakonom stavljena na raspolaganje za izgradnju fizičkih prepreka” Ministarstvo domovinske sigurnosti “daje i nastoji postići zajednički dogovor u vezi s dizajnom i usklađivanjem fizičke barijere u tom gradu”. Zakon potom navodi da su “lokalni izabrani dužnosnici” ti s kojima se Ministarstvo domovinske sigurnosti mora savjetovati. Najvažnije je da zakon zapravo odobrava samo ogradu u sektoru Carinske i granične zaštite doline Rio Grande. Ali granična područja u Teksasu općenito snažno naginju demokratima; kao što Daniel Horowitz tvrdi: “To su najliberalnija područja na granici (zahvaljujući samoj demografiji otvorenih granica!) i praktički ne postoji lokalni dužnosnik koji podupire zid u ovim okruzima.”

4. Manje zida od onoga za koji su se čak i demokrati složili:

Trump je izvorno zahtijevao 25 milijardi dolara za zid. Potom se dogovorio za 5,6 milijardi. Demokrati su to blokirali i složili se za samo 1,6 milijardi. Ovaj zakon ograničava financiranje na 1,375 milijardi dolara, što je dovoljno za konstrukciju 55 milja zida. No, još je i gore od toga. Zakon ograničava predsjednikovu sposobnost izgradnje “barijere” samo na sektor doline Rio Grande i barijere sa stupovima, a ne betonskog zida bilo kakve vrste. Ne postoji mogućnost prilagodbe. Nadalje, odjeljak 231 zabranjuje konstrukciju čak i unutar sektora doline Rio Grande na pet lokacija koje su ili u saveznom ili u državnom vlasništvu. Zapamtite, izazov izgradnje zida u Teksasu je taj što, za razliku od ostalih država, savezne vlasti moraju navigirati s privatnim zemljištima. Prvo mjesto na kojim bi izgradili barijeru je javno zemljište, što je sad zabranjeno. Nacionalni parkovi duž granice su postali toliko rizični da se čuvari parka boje sami odlaziti u njegov obilazak.

5. Zakon ne daje sredstva za potrebe ICE-a i CBP-a, ograničavajući sposobnost zadržavanja:

Fox News je izvijestio:

Međutim u pokušaju pritisaka na agenciju da zadržava manje ilegalnih imigranata, demokrati su se pobrinuli da zakon ne uključuje financiranje 2.000 dodatnih agenata Carinske i granične patrole koje zahtijeva Trumpova administracija ili 750 agenata granične patrole koji su također traženi.

CNN izvješćuje:

Zakon uključuje financiranje prosječno 45.274 kreveta dnevno za zatočenike, s namjerom da se do kraja fiskalne godine ta brojka vrati na 40.520, što je brojka na razini prošle fiskalne godine, ali manje od zahtjeva administracije koji je iznosio 52.000 kreveta.

Evo nekih reakcija prominentnih konzervativaca na zakon: