WALSH: Jussie Smollett trebao bi biti optužen za zločin iz mržnje

Matt Walsh

Mislim da pravna oznaka “zločina iz mržnje” ne bi uopće trebala postojati. Mnoge različite vrste zločina motivirane su mržnjom. Mogli biste tvrditi da mržnja u ovom ili onom obliku vjerojatno igra ulogu u većini zločina. Sudovi su se stavili u poziciju čitanja uma zločinca, zavirujući u njegovu dušu te potom proizvoljno raspoznavaju određene vrste mržnje od drugih i još proizvoljnije odlučuju da je jedna vrsta “gora” od druge. Dakle, zločin motiviran mržnjom prema čovječanstvu u cjelini neće biti okvalificiran kao zločin iz mržnje. Zločin motiviran mržnjom prema određenoj osobi također se neće kvalificirati kao takav. To mora biti mržnja usmjerena prema demografskim značajkama određene osobe ili skupine. Ali zbog čega bi to zaslužilo više pravne osude od osobne ili univerzalne mržnje?

Osim toga, najgori zločini često nisu uopće motivirani mržnjom, već totalnom ravnodušnošću prema ljudskom životu. Serijski ubojica možda nema ništa protiv određene rasne skupine. On ubija zbog samog čina. Lik koji ubije drugog lika zbog njegovih tenisica vjerojatno ne nosi puno mržnje u svom srcu. On je bezosjećajan, a ne bigotan. No, bezosjećajna ravnodušnost je zasigurno jednako loša, ako ne i gora, od mržnje. Svakako je jednako opasna za zajednicu. Ako ne i više.

A to je bez da spominjemo političke i ideološke čimbenike koji su suviše često odlučujući u donošenju odluke o onome što će se nazvati zločinom iz mržnje. Kad je prije nekoliko godina skupina crnaca u Baltimoreu pretukla, opljačkala i skinula do gola bijelog muškarca, krivci nisu bili procesuirani po zakonima o zločinu iz mržnje. Da li itko sumnja da bi rezultati bili drukčiji da su rase bile zamijenjene?

No, uzevši sve ovo u obzir, sve dok imamo ovu kategoriju sa svim svojim mnogim inherentnim problemima, trebali bismo nastojati da je koristimo što poštenije i apolitičnije moguće. Jednakost pred zakonom zahtijeva da se svi zakoni, čak i oni loši, moraju jednako primjenjivati na sve osobe. To je razlog zašto bi Jussie Smollett, ukoliko je kriv za lažiranje zločina iz mržnje, trebao biti optužen za počinjenje istog. Lažiranje zločina iz mržnje znači počiniti zločin iz mržnje. To je način na koji bi to trebalo funkcionirati.

Jussie Smollett bi se teoretski mogao suočiti s tri godine zatvora zbog podnošenja lažne prijave policiji. Toj kazni bi se moglo dodati još pet godina ukoliko se ispostavi da je sam sebi poslao prijeteće pismo. Čisto sumnjam da će provesti i jedan dan u zatvoru. Ljudima se obično ne izriču teške kazne zbog izmišljanja priča, unatoč činjenici da je zakonska kazna tehnički dopuštena. Ali se ljudima izriču teške kazne zbog zločina iz mržnje, a takva bi optužba trebala biti podignuta protiv Smolletta. To nije samo lažna prijava, to je zločin motiviran predrasudama protiv bijelih konzervativaca u cjelini.

FBI definira “zločin iz mržnje” na ovaj način: “Kazneno djelo počinjeno protiv osobe, imovine ili zajednice koje je motivirano, u cijelosti ili djelomično, počiniteljevim predrasudama protiv rase, religije, invaliditeta, seksualne orijentacije ili etničkog/nacionalnog podrijetla.”

Smollettov prekršaj doista je bio počinjen protiv “zajednice” ili skupine, s ciljem izazivanja bijesa i sumnje prema toj skupini. Zapravo, njegova mržnja protiv bijelaca je bila toliko žestoka da je bio spreman dopustiti da dvojica slučajnih bijelaca budu okrivljeni zbog prijevare — sve dok nije saznao da su osobe od interesa, koje je pokupila policija, dvojica njegovih nigerijskih kompića. To je čovjek čiji bigotizam prestavlja prijetnju civiliziranom društvu. Neka se suoči s posljedicama s kojima je bio savršeno sretan suočiti nevine bijele ljude. Procesuirajte ga i možda će sljedeći put lažni podnositelj zločina iz mržnje razmisliti dvaput.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.