Švedski umirovljenik kažnjen zbog izjave da su Somalijci lijeni

Emma R.

Somali React via YouTube

70-godišnjak koji je nedavno bio optužen zbog komentara da su Somalijci lijeni i ne žele raditi, sada je osuđen za zločin u Švedskoj.

Prema Okružnom sudu, to je “uvredljivo za ugled Somalijaca”.

Čovjek, koji živi u zapadnoj Švedskoj, napisao je u vezi objave na Facebooku koja je imala poveznicu na SVT članak u kojem se navodilo da samo jedan od pet Somalijaca ima posao da “nijedan Somalijac nije sposoban raditi jer su najljeniji ljudi na ovom svijetu.”

Presuda je donesena prošli tjedan. Čovjeka je Okružni sud jednoglasno osudio zbog govora mržnje i naložio mu da plati 60 dnevnih kazni u iznosu od 120 SEK, u ukupnom iznosu od 7200 SEK (700 eura).

Kako bi se primjedba okvalificirala kao govor mržnje, ona mora sadržavati kritiku nedoličnog ponašanja skupine ljudi, a u vezi toga Okružni sud navodi: “Kako bi poruka potpala pod termin ‘nedolično ponašanje’, dovoljno je da je izjava o, na primjer, određenoj etničkoj skupini uvredljiva za njezin ugled. Čak i izjave koje ismijavaju određenu skupinu ljudi, gotovo su uvijek uključene u tu zakonsku odredbu.”

Okružni sud vjeruje da se primjedba o lijenosti ne može promatrati na bilo koji drugi način osim kad “uvredljiva za ugled Somalijaca. Ona je izražava nikakvu činjeničnu kritiku i čini se kako njezina svrha nije doprinijela konstruktivnoj raspravi.”

Članak koji je čovjek komentirao navodi da samo jedan od pet Somalijaca ima posao u Švedskoj.

Druge studije pokazale su da samo jedna od deset somalijskih žena radi. Što znači da bez obzira na to što Okružni sud misli po tom pitanju, činjenica je da su Somalijci koji žive u Švedskoj značajno manje vrijedni radnici od domaćih Šveđana.