WALSH: Više ne možete biti pristojna osoba i demokrat

Matt Walsh

Wikimedia Commons

Sinoć su demokrati u Senatu blokirali zakon po nazivu Zakon o preživjelima iz pobačaja (Born Alive Abortion Survivors Act). Mediji nam govore da je riječ o zakonu “protiv pobačaja“. Krvlju natopljen ološ iz NARAL-a nazvao ga je “ekstremističkim” i “protiv izbora”. Elizabeth Warren nazvala ga je napadom na žene. Nije bio ništa od navedenog.

Zakon uopće ne bi ograničio pobačaj. On nije imao nikakve veze s “reproduktivnim pravima” ili “izborom” ili “fetusima” ili bilo kojim drugim praktičnim eufemizmom. Njegov cilj je jednostavno bio zaštititi djecu koja su rođena nakon neuspjelog pobačaja. Dopustite mi da naglasim: zakon u pitanju pružio bi zakonsku zaštitu rođenoj, živoj, dojenčadi. Pod tim zakonom, da je izglasan, bolnice bi takvoj djeci morale pružiti osnovnu medicinsku skrb:

“Ako pobačaj rezultira rođenjem živog djeteta, novorođenče je pravna osoba po svim zakonima Sjedinjenih Država i kao takvo ima pravo na sve zaštite takvih zakona. Svako novorođenče rođeno živo nakon pobačaja ili unutar bolnice, klinike ili druge ustanove ima isto pravo na zaštitu zakona koji bi se primijenio na bilo koje novorođenče ili na bilo koju osobu koja dođe u bolnicu, kliniku ili drugu ustanovu na provjeru i liječenje ili na neki drugi način postane pacijent unutar njihove skrbi.”

Kaznenopravne sankcije su također propisane za svakoga tko ubije novorođenče. Prilično je tužna činjenica da takav zakon uopće treba predložiti, ali tako stvari stoje. S demokratima u Virginiji koji predlažu infanticid i demokratskim zakonodavcima diljem zemlje koji pomiču granice pobačajnog zakonodavstva sve bliže i bliže prema trenutku rođenja, postalo je neophodno izgraditi zakonodavni zid koji bi zaštitio, u najmanju ruku, svako dijete koje uspije pobjeći izazovu moderne maternice. Ipak, demokrati, koji se čuveno protive zidovima, ne žele podržati niti ovaj. Demokratska stranke je sinoć s jednim glasom konačno i službeno odobrila infanticid.

Prošli smo — strmoglavili se je vjerojatno bolja riječ — daleki put od 2002. kad je Zakon o zaštiti dojenčadi (Born Alive Infant Protection Act) jednoglasno usvojen u Senatu. Taj zakon prepoznao je svu rođenu djecu kao ljudske osobe, što je pozicija koja je od tog vremena pala u nemilost u Demokratskoj stranci. U samo desetljeće i pol, demokrati su od “sigurnih, legalnih i rijetkih pobačaja” prešli na “sve ih ubijte i nemojte se zaustaviti ni kad su rođeni”. Mnogi od nas upozoravali su da će prvi slogan s vremenom dovesti do drugog. Ne uživamo u činjenici da su se naša predviđanja ispunila.

No, pitanje kako smo došli do ove točke je akademsko. Najneposrednija i najpraktičnija stvar je da smo sada na mjestu gdje svaki demokrat u Senatu, osim trojice suzdržanih, podržava pobačaj u četvrtom tromjesečju. Demokratska stranka je već dugo vremena i sada neizbježno zla institucija. Pristojna osoba ne može u dobroj savjesti ostati povezana s njom. To ne znači da svaka pristojna osoba mora biti republikanac. Naposljetku, Republikanska stranka teško da je bastion moralne hrabrosti. Ali osoba s bilo kakvim moralnim temeljima, osoba s bilo kakvim osjećajem etike ne može i neće se svrstati uz bok političke institucije koja strastveno brani pobačaj u svim fazama trudnoće i izvan nje.

Ovdje se ne radi o ideologiji ili mišljenjima ili politici. Ovdje se radi o osnovnoj ljudskosti. Demokratska stranka bi mogla biti u pravu o svemu drugome što podržava (nije), a njezino stajalište u ovom pitanju i dalje bi bilo dovoljno da odbije sve muškarce i žene od vrline. Postoje neke linije koje se jednostavno ne mogu prijeći. Politička stranka može imati mnogo dobrih ideja, ali će još uvijek biti odvratna kuga na Zemlji ukoliko zagovara ropstvo. Infanticid (i pobačaj, koji se moralno i fizički ne razlikuje od infanticida) spada u istu kategoriju. Vjerojatno nije slučajnost da je Demokratska stranka, kroz svoju dugu i odvratnu povijest, podržavala obje te jedinstvene institucije. Kakva sila za zlo je ona bila. Ali kakva nevjerojatna dosljednost — da uvijek padne na pogrešnu stranu svakog pitanja ljudskih prava.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.