Visoki ukrajinski dužnosnik otvorio istragu o navodnoj zavjeri za pomoć Hillary na izborima 2016.

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/CNN

Visoki ukrajinski dužnosnik izjavio je ovog tjedna za The Hill da je pokrenuo istragu o članovima svoje vlade zbog navodne zavjere potpomaganja demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton tijekom izbora 2016. godine.

Ukrajinski državni odvjetnik Yuruy Lutsenko rekao je Hillovom Johnu Solomonu: “Danas ćemo pokrenuti krivičnu istragu o tome i dati pravnu procjenu ovih informacija.”

“Lutsenko ispituje tvrdnje jednog člana ukrajinskog parlamenta da je ravnatelj Nacionalnog antikorupcijskog ureda Ukrajine (NABU), Artem Sytnyk, pokušao utjecati u korist Hillary Clinton u američkim predsjedničkim izborima 2016.”, izvijestio je The Hill.

“Prema članu ukrajinskog parlamenta, primio je odluku suda da je dužnosnik NABU-a proveo ilegalni upad u američku izbornu kampanju”, rekao je Lutsenko. “To znači da mislim kako je gosp. Sytnyk, ravnatelja NABU-a, službeno razgovarao o kriminalnoj istrazi s gosp. [Paulom] Manafortom, dok je istodobno gosp. Sytnyk naglasio da je time želio pomoći kampanji gđe Clinton.”

Nekoliko dana prije polaganja prisege predsjednika Trumpa, Politico je objavio priču o navodnim ukrajinskom naporima poticanja Clinton. Politico je izvijestio:

Ukrajinski vladini dužnosnici pokušali su pomoći Hillary Clinton i potkopati Trumpa javno ispitujući njegovu sposobnost za ured. Također su širili dokumente koji impliciraju glavnog Trumpovog pomoćnika u korupciji i sugerirali da istražuju slučaj, samo da bi se povukli nakon izbora. Također su Clintonovim saveznicima pomogli u istraživanju štetnih informacija o Trumpu i njegovim savjetnicima, utvrdila je istraga Politicoa.

Ukrajinsko-američki operativac koji se savjetovao s Demokratskim nacionalnim odborom (DNC), sastao se s najvišim dužnosnicima ukrajinskog veleposlanstva u Washingtonu u nastojanju da razotkrije veze između Trumpa, glavnog pomoćnika kampanje Paula Manaforta i Rusije, prema ljudima s izravnim poznavanjem situacije.

Operativac, Alexandra Chalupa, rekla je 2017.: “Kad je objavljeno da je Trumpova kampanja angažirala Manaforta, uzbunili su se mnogi ukrajinski Amerikanci i zabrinuli da je to rani signal da Putin pokušava utjecati na američke izbore. U to vrijeme, obratila sam DNC-u pažnju na značaj njegove prisutnosti u kampanji na temelju informacija dostupnih u javnoj domeni.”

U odvojenom članku u Hillu, Solomon je napisao da ukrajinska istraga ima za cilj ispitati “je li aparat za provedbu zakona njegove zemlje namjerno procurio financijske podatke tijekom američke predsjedničke kampanje o tadašnjem Trumpovom šefu kampanje Paulu Manafortu u nastojanju da preokrene izbore u korist Hillary Clinton.”

Lutsenko nije jedini ukrajinski dužnosnik koji želi istragu veza između Clinton i članova ukrajinske vlade.

“U pismu upućenog glavnom ukrajinskom tužitelju 24. srpnja, Andrei Derkach, neovisni zastupnik koji je ranije bio usklađen s pro-ruskom strankom, zatražio je od vlasti da pokrenu istragu protiv ‘ilegalnog miješanja u izbore za predsjednika Sjedinjenih Država organiziranog od strane kriminalne organizacije'”, izvijestio je Politico. “Ta organizacija, rekao je, sastojala se od bivših članova Nacionalnog antikorupcijskog ureda, vladinih dužnosnika i drugih javnih osoba.”

Nekoliko mjeseci kasnije, Trump je tweetao o izvješću, sugeriravši tadašnjem državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu da bi možda trebao obratiti pažnju na to.

“Ukrajinski pokušaji sabotiranja Trumpove kampanje — ‘potiho rade kako bi potaknuli Clinton'”, tweetao je Trump. “Dakle, gdje je istraga državni odvjetniče”