MORALNI UZORI: 50 glumaca potpisalo pismo Alysse Milano u kojem prijete državi Georgiji bojkotom zbog zakona o pobačaju

Hank Berrien

U četvrtak, 50 glumaca koji se smatraju uzorima moralnosti, poslali su pismo koje je napisala zagovornica pobačaja Alyssa Milano predsjedniku Doma države Georgije, Davidu Ralstonu i guverneru Georgije, Brianu Kempu, u kojem prijete bojkotom države ako ona donese zakon H.B. 481, Zakon o pravičnosti i jednakosti žive dojenčadi (LIFE), također poznat pod nazivom “zakon otkucaja srca”.

Pismo moralnih prvaka Hollywooda započinje toplo i nejasno:

Gospodo,

Kao glumci, naš posao nas često dovodi u Georgiju. Uvijek smo smatrali da je vaša država naseljena prijateljskim i brižnim ljudima. Nalazili smo hotele u kojima smo odsjedali i restorane u kojima smo objedovali tijekom snimanja udobnima i visoke kvalitete. Bilo nam je drago što smo donosili milijune dolara prihoda za podršku škola, parkova i zajednica u Georgiji.

Zatim postaje mračnije:

No, ne možemo s dobrom savješću nastaviti s preporukom da naša industrija ostane u Gruziji ako H.B. 481 postane zakon.

Ovaj opasan i duboko manjkavi zakon oponaša mnoge druge koji su već smatrani neustavnima. Kao muškarci koji se identificiraju konzervativcima male vlade, podsjećamo vas da vlada nikad nije veća nego kad se nalazi u ženskom tijelu ili uredu njezinog liječnika. Ovaj zakon bi ženama uklonio mogućnost primanja reproduktivne zdravstvene zaštite prije nego bi većina znala da su trudne i prisilila mnoge žene da se podvrgnu nereguliranim, skrivenim postupcima koji predstavljaju velik rizik njihovom zdravlju.

Zatim su uslijedile prijetnje:

Ne možemo zamisliti da smo izabrani dužnosnici koji bi svojim biračima morali reći: “Donijeli smo zakon koji je toliko zao da je otjerao milijarde dolara iz gospodarstva države.” To nije najučinkovitiji slogan u kampanji, ali budite uvjereni da ćemo ga učiniti takvim u slučaju donošenja zakona.

To je litica na kojoj stojite.

Natrag na toplinu i nejasnoću:

Želimo ostati u Georgiji. Želimo nastaviti podržavati prekrasne ljude, poslove i zajednice koje smo zavoljeli u Državi breskve. Ali nećemo to činiti u tišini i učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo premjestili našu industriju u državu koja je sigurnija za žene ako H.B. 481 postane zakon.

To je ironična izjava, s obzirom da se glumci koji se bore za klanje nerođene djece služe riječju “moliti”: “Imate jedan izbor, gospodo. Molimo se da učinite onaj pravi.”

Pismo zaključuje: “S ljubavlju prema ljudima Georgije i uz solidarnost prema ženama …”

Kao što Deadline izvješćuje, neki od glumaca koji se nalaze kao potpisnici pisma su Amy Schumer, Amber Tamblyn, Alec Baldwin, Don Cheadle, Rosie O’Donnell, Patton Oswalt, Sarah Silverman, Essence Atkins, Uzo Aduba, Gabrielle Union, Christina Applegate, Ben Stiller, Sean Penn, David Cross, Mia Farrow, Colin Hanks i Bradley Whitford.

H.B. 481 navodi da “puna vrijednost djeteta počinje s njegovim otkucajem srca”; zahtijeva da “liječnici koji obavljaju pobačaje utvrde postojanje ljudskog otkucaja srca prije obavljanja pobačaja”, navodi “politika države Georgije biti će da prepozna nerođenu djecu kao fizičke osobe” i izjavljuje “ako zakonom nije drugačije određeno, svaka fizička osoba, uključujući i nerođeno dijete s prepoznatljivim otkucajem srca, mora biti uključena u determinacije temeljene na populaciji.”

Zakon definira ljudski otkucaj srca kao “embrionalnu ili fetalnu srčanu aktivnost ili stalnu i ponavljajuću ritmičnu kontrakciju srca u gestacijskoj vrećici.”

Zakon dozvoljava mogućnost pobačaja u slučaju silovanja ili incesta, navodeći: “Nijedan pobačaj se ne odobrava ili će se provesti ako se ustanovi kako je nerođeno dijete u skladu s Odjeljkom Kodeksa 31-9B-2 i ima detektibilno ljudsko srce, osim ako liječnik nakon razumne medicinske prosudbe utvrdi da postoji nužna medicinska pomoć; kad je vjerojatna gestacijska dob 20 tjedana i manje, a trudnoća je rezultat silovanja ili incesta u kojem je podneseno službeno policijsko izvješće koje navodi počinjenje silovanja ili incesta.” Dodaje se treća mogućnost: ako liječnik odredi da je “trudnoća medicinski uzaludna”.

Zastupnički dom Georgije nije glasao o prijdlogu zakona; ako prođe, očekuje se kako će ga guverner Kemp potpisati.