Kanađanin KAŽNJEN s 55.000 dolara zbog pogrešnog obraćanja transrodnoj osobi

Peter D'Abrosca

Kanađanin je kažnjen kaznom u iznosu od 55.000 dolara zbog pogrešnog obraćanja (misgendering) transrodnoj osobi, koja je biološki muškarac.

“Prošli tjedan, Sud za ljudska prava Britanske Kolumbije kaznio je kršćanskog aktivista Billa Whatcotta kaznom od 55.000 dolara zbog zločina ‘pogrešnog obraćanja'”, navodi jedno izvješće. “Naredili su mu da se ‘suzdrži od istog ili sličnog kršenja.'”

Whatcott je opisan kao “kršćanski aktivist”, čiji se zločin sastojao od upozoravanja kanadskih birača da je jedan od kandidata transrodna žena.

“Tijekom izbora u Britanskoj Kolumbiji održanih u proljeće 2017. godine, kršćanski aktivist Bill Whatcott podijelio je na stotine letaka koji su obavještavali ljude da je jedan od kandidata za Parmalent, Morgane Oger — koji tvrdi da je žena i koji se tako i oblači — zapravo muškarac po imenu Ronan Oger”, navodi se u izvješću.

Prema izvješću, Oger je živio kao heteroseksualni muškarac — i bio je oženjen s djecom — do dvije godine prije izbora.

Sudac tribunala, Devyn Cousineau, dragovoljno je priznao da je u pisanoj odluci protiv Whatcotta povrijeđena njegova vjerska sloboda.

“Nema spora da bi odluka protiv gosp. Whatcotta ograničila njegovo pravo na slobodu vjeroispovijesti… Dok bi gosp. Whatcott ostao slobodan držati svoja uvjerenja o transrodnim osobama, bio bi ograničen u načinu na koji bi mogao širiti te stavove široj javnosti… Slično tome, nema spora da bi odluka protiv gosp. Whatcotta općenito graničila njegovu slobodu javnog izražavanja svojih stavova o transrodnim osobama”, rekao je sudac.

Prema izvješću, Cousineau je donirao sredstva kanadskoj Nacionalnoj demokratskoj stranki i poznat je kao pro-LGBT aktivist.

Whatcott je odbio podleći pritiscima suda i tijekom suđenja se nastavio obraćati Ogeru njegovom biološki točnom osobnom zamjenicom. Također je nosio majicu s odlomkom iz Biblije — Postanak 5:2.

“Stvorio je muško i žensko”, piše u odlomku.