Nordijske zemlje imaju ‘uznemirujuće visoke razine silovanja’, kaže Amnesty

Emma R.

Amnesty International napravio je osuđujuće izvješće u kojem tvrdi da četiri nordijske zemlje (Danska, Finska, Norveška i Švedska) još uvijek imaju “uznemirujuće visoke razine silovanja” unatoč inicijativama za ravnopravnost spolova, piše RT.com.

Pozivajući se na “manjkavi zakon i široko rasprostranjene mitove te rodne stereotipe”, šokantno izvješće pod nazivom ‘Vrijeme je za promjene: Pravda za žrtve silovanja u nordijskim zemljama’ osuđuje “endemsko nekažnjavanje silovatelja u cijeloj regiji”.

Zakoni u Finskoj, Norveškoj i Danskoj ne definiraju silovanje na temelju nedostatka pristanka, kao što je dogovoreno Istanbulskom konvencijom, već se umjesto toga usredotočuju na fizičko nasilje, prijetnju, prisilu i stanje svijesti ili opijenosti.

Amnesty kaže da je to problem zbog “nehotične paralize” ili “zamrzavanja”, što je dobro poznata fiziološka i psihološka reakcija na seksualni napad. Stoga veliki broj seksualnih napada u svakoj o tih nordijskih zemalja ne potpada pod ovu pravnu definiciju i kao takve teško ih je procesuirati.

“Paradoksalno je da nordijske zemlje, koje imaju snažne zapise poštivanja ravnopravnosti spolova, trpe šokantno visoke razine silovanja”, rekao je Kumi Naidoo, glavni tajnik Amnesty International.

Amnesty tvrdi da sustavi kaznenog pravosuđa u nordijskim zemljama “ignoriraju, negiraju i prešutno odobravaju” seksualno nasilje nad ženama.

Finska prijavljuje oko 50.000 slučajeva seksualnih napada godišnje, ali 2017. godine osigurano je samo 209 osuđujućih presuda.

U Norveškoj, žrtve nerado prijavljuju silovanja zbog prevladavajućih rodnih stereotipa, stavova prema seksu i dugotrajnog i iscrpljujućeg pravnog procesa koji ponekad može potrajati i do dvije godine prije samog suđenja.

Švedska je uvela zakone utemeljene na pristanku i dodatno kazneno djelo “silovanja iz nemara” 2018. godine. Međutim, nedostaci u sudskim, forenzičnim i istražnim metodama, kao i nedostatak ujednačenosti u pristupu istrazi i kaznenom progonu, ostaju i samo šest posto slučajeva seksualnog zlostavljanja koja uključuju odrasle osobe rezultiralo je kaznenim progonom 2017. godine.

U Danskoj, tijekom 2017., od 890 silovanja prijavljenih policiji, samo 535 je dovelo do podizanja optužnice uz samo 94 osude.

Big League Politics dodaje:

Ono što nije spomenuto u izvješću Amnestyja jest da je otprilike 58 posto muškaraca optuženih za silovanje u posljednjih pet godina rođeno izvan Švedske. Finski problem žestokih migrantskih silovateljskih bandi je također izostavljen. Također su izostavili studiju koja pokazuje da su 10 od 12 silovatelja u Danskoj bili migranti ili osobe rođene u inozemstvu.

U norveškom glavnom gradu Oslu, 100 posto silovanja izvršili su migranti ili stranci, činjenica koja je također bačena u stranu.

Zbog manjkavog i pristranog izvješćivanja ljevičarskih zagovaračkih skupina poput Amnestyja, korijen uzroka skandinavske krize silovanja će je još više zamračiti, a također postoji veća vjerojatnost da će prava rješenje biti ignorirana.