Orbán obećaje da će zaustaviti migraciju, oštro kritizirao čelnike EU

Hungary Journal

“Naša kršćanska civilizacija je u pitanju na predstojećim europskim parlamentarnim izborima”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban na događaju na kojem je predstavljen program njegove Fidesz stranke.

Europski parlamentarni izbori će odlučiti hoće li Europska unija u budućnosti imati “pro ili anti migracijske” vođe, hoće li “Europa i dalje pripadati Europljanima ili masama iz druge civilizacije; možemo li spasiti našu kršćansku, europsku kulturu ili odustati u korist multikulturalizma”, rekao je Orban u svom govoru.

Premijer je rekao kako je “nezadovoljstvo europskom elitom uglavnom ukorijenjeno u njihovom tretiranju migracije”. Ono sa čim se Europa trenutačno suočava nije samo migracijska kriza, već migracija naroda u povijesnom smislu, napomenuo je. Europa bi, nastavio je, mogla zaustaviti masovnu migraciju, “ali nije čak ni pokušala; birokratski vođe Europske unije podržavaju i potiču migraciju.”

Orban je oštro kritizirao čelnike Europske unije i EPP-a. Rekao je:

  1. Birokrate u Bruxellesu trebalo bi lišiti moći upravljanja migracijskim pitanjem, a te bi ovlasti trebalo vratiti zemljama članicama.
  2. Niti jedna zemlja ne bi smjela biti prisiljena uzimati migrante protiv svoje volje.
  3. Nitko ne bi smio biti primljen u Europsku uniju bez valjanih dokumenata.
  4. Europska unija bi morala prestati izdavati unaprijed plaćene kreditne kartice i “migrantske vize” migrantima.
  5. Umjesto davanja sredstava Soroševim nevladinim organizacijama, Europska unija bi trebala plaćati mjere za zaštitu granica.
  6. Nitko se ne bi smio suočiti s diskriminacijom u Europu identificirajući se kao kršćanin.
  7. Institucije Europske unije morale bi imati antimigracijske vođe.

Premijer je rekao da su te mjere ključne za zaustavljanje imigracije i očuvanje kršćanske kulture i zamolio glasače da podrže programe njegove stranke.