Ravnatelj u Njemačkoj sugerirao kršćanskoj djevojci nošenje hidžaba kako bi spriječila zlostavljanje

Emma R.

Škola u Frankfurtu našla se na udaru nakon što je njezin ravnatelj rekao mladoj djevojci da bi trebala nositi hidžab ako ne želi biti zlostavljana.

Majka učenice rekla je Bild-u da je njezinu kćer “na putu prema školi pretukla i verbalno napala” skupina muslimanskih djevojaka.

Objasnila je da se njezina kćer našla metom napada jer “ima plavu kosu, ne nosi maramu i ima njemačko-hebrejsko ime — a mi smo kršćani”.

Zlostavljanje je bilo toliko loše da je učenica petog razreda imala “ogromni strah od odlaska u školu”.

Kad je svoje brige rekla ravnatelju škole, rečeno joj je da bi se njezina kćer trebala ‘prekriti’ ako ne želi biti zlostavljana.

“Vaša kćer ne mora reći da je Njemica”, navodno je predložio ravnatelj. “Osim toga, možete joj dati maramu za glavu.”

Škola u pitanju nije odgovorila na Bild-ov zahtjev za komentarom, međutim, majka je potvrdila da je njihova situacija mnogo bolja otkad je uklonila svoju kćer iz škole.

Bilo je i drugih slučajeva vjerskog nasilja u drugim školama diljem Njemačke.

Bild je također naveo jedan slučaj u Bavarskoj, u kojem je otac rekao da su se njegova djeca jednog dana vratila iz škole u panici jer im je jedno drugo dijete reklo da će im odsjeći glave zato što su kršćani.

U Bonnu, druga majka je rekla da je njezina kćer imala slično iskustvo, rekavši: “Naša kćer i nekoliko njezinih kolega u trećem razredu našli su se pod pritiskom od strane drugog kolege. Zaprijetio im je riječima: ‘Vaši roditelji će gorjeti u paklu ako ne vjeruju u Alaha.”

Vjersko zlostavljanje je osobito izraženo u Berlinu gdje mnoge škole imaju visoku populaciju učenika s migrantskom pozadinom.

Godine 2018., skupina učitelja iz Berlina govorila je o vjerskom nasilju, istaknuvši da se učenici Nijemci zlostavljaju za stvari poput donošenja sendviča sa šunkom za ručak jer islam zabranjuje svinjetinu.

Skupina se zalagala za Zakon o neutralnosti koji podupire postojeće zakone o zabrani religijskih simbola u učionicama, poput marame za glavu, u svrhu borbe protiv religijskog nasilja.

Austrija je, u međuvremenu, implementirala zabranu nošenja marama u vrtićima i također razmatra slične zabrane u osnovnim školama.