Salvini planira predizborni skup koji bi ujedinio europske nacionalističke stranke prije izbora

Emma R.

Zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini izjavio ja kako će organizirati veliki predizborni skup europskih nacionalističkih i desničarskih stranaka kako bi promicao zajedničku političku viziju uoči parlamentarnih izbora u EU.

Salvini predvodi vladajuću Lega stranku i nada se da će sastaviti blok istomišljenika, antimigracijskih stranaka u Europskom parlamentu kako bi izazvao tradicionalno dominantne, mainstream skupine lijevog i desnog centra.

Kako vrijeme ističe, prošli tjedan je najavio kako će započeti svoju kampanju za glasanje, koje će se održati 26. svibnja, u ponedjeljak u Milanu s predstavnicima samo tri, relativno malih desničarskih europskih stranaka.

No, nakon razgovora sa svojom dugogodišnjom francuskom saveznicom Marine Le Pen, Salvini je rekao novinarima da sljedećeg mjeseca planira mnogo ambiciozniji predizborni skup.

“To će biti prvi put da će se u Italiji održati događaj koji će okupiti najmanje 15 ili 20 europskih zemalja”, rekao je novinarima u Parizu.

Salvini nije rekao koje stranke su potpisale inicijativu, koju se Lega nada održati na starom rimskom stadionu za utrke kočija, Circusu Maximusu.

Stranka Nacionalnog okupljanja Le Pen, također je u petak objavila priopćenje za javnost o organizaciji tog skupa koji bi se trebao održati u Italiji samo nekoliko dana prije europskih izbora.

Europske stranke stvorile su više pan-nacionalnih skupina u Europskom parlamentu, pri čemu je Lega članica Europa nacija i sloboda (ENF), koja uključuje stranku Le Pen i Slobodarsku stranku Austrije.

Salvini želi prigrliti druge krajnje desne i nacionalističke vođe čije su stranke članice drugih skupina, poput mađarskog premijera Viktora Orbana i Jaroslawa Kaczynskog, vođe poljske vladajuće stranke PiS.