Federalci optužili muslimana zbog planiranja gaženja ‘nevjernika’ ukradenim U-Haul kamionetom

Cristina Laila

Screenshot: YouTube/ABC News

Religija mira ponovno udara.

Musliman iz Georgetowna, države Maryland, optužen je na sudu u ponedjeljak od strane federalaca za planiranje gaženja ‘nevjernika’ na rivi Nacionalne luke u Marylandu s ukradenim U-Haul kamionetom.

Rondell Henry, 28, optužen je zbog međudržavnog transporta ukradenog vozila — vlada je podnijela zahtjev u kojem je zatražila pritvaranje Henryja sve do suđenja, tvrdeći da postoji rizik od bijega te opasnost za zajednicu.

Rondell Henry želio je izvršiti teroristički napad sličan napadu na pješake dan Dan Bastille u Nici, Francuskoj, 2016. godine. Teroristički napad u Nici ubio je 86 ljudi (uključujući djecu) i ostavio preko 450 ranjeno nakon što se musliman ogromnim kamionom zaletio u gomilu ljudi.

Ministarstvo pravosuđa izjavilo je da je Henry dvije godine gajio “mržnju” prema svakome tko nije musliman i bio inspiriran gledanjem videozapisa na kojima članovi ISIS-a odrubljuju glave, izvijestio je ABC.

“Po zanimanju je bio računalni inženjer i nije znao ništa o eksplozivima ili vatrenom oružju. Ali znao je voziti, a također je čuo za teroristički napad kamionom u Nici. Tako je optuženik odlučio iskoristiti ono što mu je bilo na raspolaganju i provesti napad kamionom na gomilu nevinih ljudi”, izjavili su savezni tužitelji u sudskim dokumentima.

“Samo sam želio nastaviti voziti i voziti i voziti. Nisam namjeravao stati”, rekao je Henry vlastima, prema podnesenom sudskom dokumentu.

Prije dva tjedna, policija Alexandrije obaviještena je da je iz garaže ukraden kamionet — Rondell Henry navodno je ostavio svoj BMW u garaži u kojoj je ukrao vozilo U-Haula.

Sutradan je ukradeni U-Haul pronađen u Nacionalnoj luci u Marylandu — snimke za nadzor pokazale su Rondella Henryja kako vozi ukradeni kamionet, a uhićen je nekoliko sati kasnije skrivajući se u čamcu u luci.

Prije nego se Henry odlučio odvesti do luke u Marylandu, vozio se oko međunarodne zračne luke Dulles i zamalo tamo počeo gaziti “nevjernike”, ali je odustao od te ideje kad nije mogao proći zaštitare, priopćilo je Ministarstvo.

“Nastavljamo prikupljati dokaze, kao i pregledavati već sakupljene dokaze u ovoj tekućoj istrazi”, izjavio je Robert Hur, američki državni odvjetnik u Marylandu.