Marokanski migranti pod istragom u vezi bombardiranja ureda Salvinijeve stranke

Arthur Lyons

Screenshot: YouTube/Rai

Dvojica marokanskih migranata koji borave u Italiji pod istragom su zbog njihove povezanosti s bombardiranjem ureda stranke Lega talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija.

Prema izvješću Il Giornalea, napad se dogodio u siječnju i rezultirao je uništenim ulaznim vratima sjedišta stranke u San Valentino Torio nakon eksplozije bombe. Nakon eksplozije, ljevičarski političari u zemlji opisali su to kao samo “božićni vatromet”.

Talijanski tužitelji rekli su da su dva glavna osumnjičenika u napadu marokanski migranti — Abderrahim S., 41, i Moktar J., 37 — koji se trenutačno istražuju pod sumnjom da su aktivirali eksploziv. Obojica su identificirana zahvaljujući snimci koje je snimio CCTV.

Regionalni zamjenik koordinatora za stranku Lega u Salernu, Mariano Falcone, izjavio je, iako šteta izazvana na zgradi nije bila velika, “To je napad na Mattea Salvinija i na stranku Lega.” Napad je nazvao “uznemirujućim”.

Falcone je izrazio da “ne smijemo postati neoprezni”, dok je upozoravao na nasilne ljevičarske skupine koje su se nedavno pojavile u zemlji i koje se ponašaju slično kao ekstremno lijevi teroristi koji su počinili nasilje u zemlji tijekom 1970-ih.

Jedan od tih ekstremno lijevih terorista, Cesare Battisti, nedavno je priznao da je ubio mnoge ljude tijekom te ere nakon što je deportiran od strane nedavno izabranog brazilskog nacional-populističkog predsjednika Jaira Bolsonara.

Ovo nije prvi put da su uredi Salvinijeve stranke napadnuti nekom vrstom eksplozivne naprave. Samo prošle godine u kolovozu, ekstremno lijeva Antifa napala je sjedište stranke u Trevisu. Skupina je preuzela odgovornost za bombardiranje.

U rujnu prošle godine, ljevičari s talijanskih sveučilišta postavili su plakate koji su pozivali na Salvinijevo ubojstvo.

Dvije odvojene eksplozivne naprave bile su postavljene za napad — jedna postavljena kako bi odvratila policiju i ostale ljude od područja na kojem bi druga eksplozivna naprava, napunjena komadićima metala i čavlima, potom eksplodirala. Na sreću, talijanske vlasti uspjele su razoružati drugu napravu prije nego se aktivirala i izazvala kaos.

Od kad je preuzeo dužnost u 2018., ekstremističke ljevičarske stranke su bile te koje su pozivale i sudjelovale u nasilnim napadima protiv Salvinija i njegove stranke Lega. Međutim, ovaj posljednji slučaj u Salernu se prilično razlikuje u tome što su navodni počinitelji migranti.

Ovaj najnoviji bombaški napad na regionalno sjedište stranke Lega, dolazi nakon što je jedan drugi migrant — 47-godišnji senegalski državljanin Ousseynou Sy — pokušao zapaliti autobus s 51 školske djece. Senegalac je rekao da je to učinio kao čin osvete protiv Salvinija i njegove politike protiv masovne migracije.