Je li Nick Cage ukrao Deklaraciju? NETOČNO – Plus još 5 šokantnih Snopesovih otkrića

The Babylon Bee

SAD — Ponekad je teško razlikovati činjenice od fikcije u doba interneta. Mamci za klikove obiluju na tržištu u kojem zadobivanje pogleda na oglase zamjenjuje potrebu za istinom ili novinarskim integritetom. Na sreću, postoje resursi koji nam pomažu da razlikujemo činjenice od fikcije. Neustrašivi kontrolori činjenica na Snopes.com. Snopes je stvoren kako bi razotkrio lažne priče na internetu, poput glasine da medvjedi kradu čudovišne kamione i sravnjuju čitave gradove (Provjera činjenice: Točno). Srećom, za iskrene tražitelje istine Snopesov tim vrlo ozbiljno shvaća svoj posao, čak idući toliko daleko da provjerava činjenice o detaljno istraženim člancima ove web stranice.

Ispod je šest naših omiljenih Snopesovih provjera činjenica i njihovih šokantnih rezultata.

Je li Nick Cage doista ukrao Deklaraciju neovisnosti?

Nicolas Cage učinio je mnogo ludih stvari, poput guranja glave u košaru punu pčela i zamjena lica s John Travoltom samo kako bi mu se osvetio. Međutim, nije ukrao Deklaraciju neovisnosti. Ono što je ukrao bila je zapravo kopija Deklaracije iz suvenirnice Nacionalnog arhiva. Za taj zločin bio je kažnjen globom od 17 dolara.

Imaju li krave doista četiri želuca?

Krave imaju mnogo vimena i mogu osloboditi beskonačnu količinu mlijeka, ali mit o četiri želuca dolazi iz lažne priče na YouTube-u koja je sadržavala prilično bombastičnu kravu na natjecanju u jedenju hot doga.

Je li Donald Trump zapravo autor Hitlerovog Mein Kampf-a?

Nije jasno je li Donald Trump pomogao Hitleru uz pisanju njegovog poznatog bestselera Mein Kampf, ali jedno je sigurno: Hitler je definitivno bio inspiriran Trumpovim idejama koje se jasno pokazuju u njegovoj ljubavi prema zlim stvarima koje Trump također voli.

Mogu li prepelice ispaliti laser iz perjanice na svojoj glavi?

Kalifornijska prepelica jedna je od rijetkih vrsta ptica koja može ispaliti lasere. Dok jastrebovi mogu ispaliti lasere iz svojih očiju, a purani iz one odvratne stvari na svom licu, prepelice ispaljuju lasere iz perjanice na svojim glavama. Srećom, laser nije smrtonosan, a njegove žrtve samo otplešu kratki ples u ‘riverdance’ stilu.

Je li obitelj Henderson otkrila bigfoota u 1990-im?

Bigfoot je prvi put otkriven u Boggy Creeku 1972. godine. Sasquatch koji je posjetio obitelj Henderson u kasnim 80-im bio je zapravo samo visok, dlakav i neodjeveni beskućnik s govornom manom po imenu Gary Runkle.

Mogu li ptice trkačice doista ući u mural koji naslikaju kojoti?

Kojoti zapravo ne mogu slikati, pa je teško reći mogu li ptice trkačice zapravo trčati unutar njihovih slika ili ne. Dok crtani filmovi Warner Bros.-a idu u prilog ove tvrdnje, znanstveni dokazi još uvijek ne mogu potvrditi ovu fascinantnu glasinu.

Koje su vaša omiljena razotkrivanja Snopesa?

The Babylon Bee je satirična evanđeosko kršćanska web stranica.