Šampanjac izbačen iz završnih proslava FA kupa kako bi se izbjeglo vrijeđanje muslimanskih igrača

Emma R.

Engleski nogometni savez ima dugu tradiciju stavljanja šampanjca u svlačionicu pobjednika finala kupa kao znak čestitke.

Međutim, nakon internih rasprava, FA više neće davati šampanjac kako ne bi uvrijedio igrače čija vjerska uvjerenja zabranjuju korištenje alkohola.

Umjesto toga, pobjedničkom klubu će se dodijeliti šampanjac bez alkohola kako bi se igrači i dalje mogli međusobno prskati sadržajem boca.

U ovogodišnjem finalu koje će se održati 18. svibnja na Wembleyju, snage će odmjeriti Watford i Manchester City. Igrač Watforda Abdoulaye Doucoure, zajedno sa zvijezdama Manchester Cityja Riyada Mahreza, Benjamina Mendyja i Ilkayja Gundogana slijede islam, koji zabranjuje konzumiranje alkohola.

Osim toga, neki od igrača su anti-alkohola, dok su drugi ispod legalne granice konzumiranja alkohola od 18 godina.

Šefovi FA već su otprije razmatrali o implementaciji ove promjene, ali su bili zabrinuti da će ih označiti kao “kvaritelje zabave”.

Upravno tijelo kontinuirano se bavi više-rasnim i više-vjerskim problemima koji su posljednjih mjeseci postali prevladavajući u nogometu.

Napadač Manchester Cityja i engleske reprezentacije, Raheem Sterling, već je prije govorio o rasizmu u nogometu — nakon što je u više navrata verbalno napadnut na terenu.

On sad poziva da se nogometni klubovi suoče sa strožim kaznama ako njihovi navijači rasno zlostavljaju igrače.

Godine 2012., Premier liga prestala je davati alkoholni šampanjac kao nagradu igraču utakmice nakon što su muslimanski igrači odbijali prihvatiti boce.

Francuz Franck Ribery, koji se preobratio na islam 2002. godine, navodno je bio vrlo ljut na svoje suigrače iz Bayern Münchena zbog toga što su sipali pivo po njemu nakon osvajanja njemačkog prvenstva — Bundeslige — 2013. godine. Snimka je pokazala Riberyja kako bježi od suigrača koji su ga alkoholom naganjali po terenu.