ODVRATNO: Kalifornijski profesor rekao studentima da su fetusi ljudski paraziti

Hank Berrien

Screenshot: YouTube

Na predavanju održanom na Kalifornijskom sveučilištu San Diego, profesor je koristio slajd koji se referirao na ljudski fetus kao na “legitimnog parazita” koji “napada” svoju majku i “manipulira” njezinim imunitetom.

Kao što je izvijestio Fox News, predavanje koje je navodno dio tečaja medicinske škole Kalifornijskog sveučilišta San Diego pod nazivom Evolucija ljudske bolesti, “istražuje velike epidemiološke tranzicije od majmunolikih predaka do plemena u potrazi za hranom, poljoprivrednika i stočara, pa sve do globalnih metropolitskih primata kakvi smo danas. Usredotočujemo se na to kako su bolesti oblikovale ljude i kako su ljudi oblikovali bolesti tijekom vremena.”

Fotografija slajda poslana je Dylanu Griswoldu, studentu medicine na Sveučilištu Stanford, koji ju je potom objavio na Twitteru:

Profesor koji je navodno prikazao slajd poslao je svojim studentima e-mail s objašnjenjem: “Većina vas vjerojatno shvaća da je moj cilj bio pokazati da su sisavci osobito skloni invazivnim karcinomima, jer su sisavci razvili invazivnu placentaciju. Moja poanta nije bila da vas indoktriniram idejom da su fetusi rakovi, kao što se nagovješćuje u članku.”

Griswold je istaknuo razliku između parazita i fetusa u seriji tweetova, objašnjavajući:

“Beba u maternici je parazit po definiciji.” Netočno: Beba u maternici je homospecifična. Beba je pripadnik iste vrste kao i majka, čije tijelo je specifično prilagođeno za gestaciju djeteta vlastite vrste dok ono živi u njoj. Isto se ne može reći za trakavicu. Parazit je organizam koji napada domaćina iz vanjskog izvora. Fetus se formira iz oplođenog jajašca — jajašce dolazi iz unutarnjeg izvora, formira se u jajniku majke odakle kreće u jajovod, gdje se može oploditi. Odnos domaćina-parazita je u sukobu, dok je odnos majke-bebe intrinzično kooperativan.

Razmotrite imunologiju tih dviju vrsta. Domaći i parazit se uključuju u utrku za naoružanje: parazit razvija sve složenije tehnike izbjegavanja, dok domaćin razvija sve složenije tehnike otkrivanja i napada. U međuvremenu, majka i beba surađuju kako bi spriječili imunološke sukobe. Mjesto te suradnje je placenta. Fetus se ne može promatrati kao tumor koji pljačka hranjive tvari od majke. Ironično, ako je majčino zdravlje u opasnosti, placenta ograničava protok hranjivih tvari na fetus kako bi se osiguralo dugoročno zdravlje majke, s izgledima da fetus još uvijek može rasti i razvijati se. Umjesto pasivnog tkiva koje apsorbira raspoložive hranjive sastojke od majke, placenta dinamički distribuira hranjive tvari između majke i fetusa, optimalno osiguravajući zdravlje majke i bebe u razvoju.

Lila Rose, osnivačica pro-life skupine Live action, tweetala je: “Usred kritika, .@UCSanDiego profesor rekao je da nije namjeravao reći da su “fetusi rakovi”. Kako bi bilo da povuče termin “parazit”? To su medicinski netočni i uvredljivi pojmovi koje zagovornici pobačaja koriste već desetljećima kako bi dehumanizirali djecu.”

Kalifornijsko sveučilište San Diego objavilo je priopćenje u kojem napominje da je cilj slajda bio pokazati da su “sisavci osobito skloni invazivnim karcinomima, djelomično zato što su sisavci razvili sposobnost ugošćivanja fetusa i placente … Ovaj slajd predstavlja uobičajeni, naširoko prihvaćeni znanstveni koncept i ne predstavlja na bilo koji način političku izjavu.”