Associated Press tvrdi da Donald Trump nazvao sve medije ‘neprijateljima naroda’. To je laž, nije.

Joseph Curl

Naslov je bio zapaljivi.

“Trump kaže da su mediji ‘neprijatelj’ nakon pucnjave, zavjere s bombom”, izvijestio je Associated Press u ponedjeljak oko 9 ujutro. U članku je pisalo:

Predsjednik Trump je u ponedjeljak optužio medije da su “pravi neprijatelj naroda” u jeku masovne pucnjave i zavjere s bombama u pošti.

Trump je tweetao: “Postoji velika ljutnja u našoj zemlji, dijelom uzrokovana netočnim, pa čak i lažnim izvještavanjem vijesti.” Dodao je kako mediji “moraju zaustaviti otvoreni i očigledni antagonizam i izvještavati vijesti točno i pošteno.”

Ali nešto je odmah iskočilo u prednji plan. Zašto samo djelomični citat? Zašto je AP uredio Trumpovu objavu na Twitteru? I zašto novinska agencija nije uključila sam tweet u svoj izvještaj?

Odgovori su bili prilično jednostavni: Jer su ono što je Trump rekao i ono što je AP htio da Trump reče dvije potpuno različite stvari.

Evo što je Trump zapravo rekao (a navesti ćemo i dva tweeta koja je objavio):

“Postoji velika ljutnja u našoj zemlji, dijelom uzrokovana netočnim, pa čak i lažnim izvještavanjem vijesti. Mediji lažnih vijesti, pravi neprijatelj naroda, moraju zaustaviti otvoreni i očigledni antagonizam i izvještavati vijesti točno i pošteno. To će značiti mnogo za gašenje plamena…” rekao je u prvom tweetu. Drugi je završio njegovu misao “… ljutnje i bijesa i tada ćemo moći okupiti sve strane u miru i harmoniji. Lažne vijesti moraju prestati!”

Dakle, Trump nikada nije “optužio medije da su ‘pravi neprijatelji naroda'” Umjesto toga, rekao je “mediji lažnih vijesti” su “pravi neprijatelji naroda”. To je velika, velika razlika. Ali iz nekog razloga, AP je odlučio to izostaviti i umjesto toga tvrditi da je Trump rekao kako su svi mediji neprijatelj.

U članku, Associated Press nikada ne objavljuje kompletne tweetove Trumpa, već, na kraju članka, nastoji povezati predsjednika s bombom koja je poslana liberalnoj medijskoj mreži CNN-u.

Tijekom svoje kampanje i predsjedništva, Trump je bio nepopustljivi kritičar medija. Prošli tjedan, newyorški ured CNN-a, kabelske mreže često napadane od Trumpa i njegovih pristaša, evakuiran je nakon što je primio eksplozivnu napravu i omotnicu koja je sadržavala bijeli prah.

Suzdržavajući se od direktnog okrivljavanja Trumpove retorike kao inspiracije za napad, Jeff Zucker, predsjednik CNN-a, smatra da postoji “potpuni nedostatak razumijevanja u Bijeloj kući o ozbiljnosti njihovih konstantnih napada na medije”.

Mark Twain je svojedobno izjavio: “Postoje samo dvije sile koje mogu donijeti svjetlo u sve kutove Zemlje … sunce na nebesima i Associated Press ovdje dolje.”

Ali ti dani su davno nestali. I da pokušam loše citirati Twaina, smrt nepristranog Associated Pressa nije uvelike pretjerana.