‘VEĆE OD WATERGATE-a’: Trump se ruga New York Timesu nakon što su ‘konačno’ počeli izvješćivati o ‘špijuniranju’ njegove kampanje od strane FBI-a

Joseph Curl

Predsjednik Trump bocnuo je New York Times nakon što su “konačno” izvijestili da je FBI poslao “špijuna” koji se susreo s članom osoblja njegove kampanje 2016. kako bi vidjeli je li kampanja surađivala s Rusijom.

“Konačno, Mainstream mediji su se uključili — previše ‘vruće’ za propustiti. Pulitzerova nagrada bilo tko? New York Times, na naslovnoj stranici (konačno), ‘Detalji o pokušaju špijuniranja Trumpove kampanje’. @foxandfriends Ovo je veće od WATERGATE-a, ali obrnuto”, napisao je Trump na Twitteru.

Trumpov tweet ispratio je objavu priče na naslovnoj stranici Timesa pod naslovom: “F.B.I. poslao istražitelja koji se pretvarao da je asistent na susret s Trumpovim pomoćnikom 2016.” Priča govori da je u rujnu 2016., FBI poslao ženu da se sastane s tadašnjim Trumpovim savjetnikom u kampanji Georgeom Papadopoulosom kako bi prikupila informacije o navodnom dosluhu Trumpove kampanje s Rusijom u svrhu mijenjanja ishoda predsjedničkih izbora.

Žena je organizirala sastanak kako bi razgovarala o vanjskopolitičkim pitanjima. Međutim, ona je zapravo bila vladina istražiteljica koja se predstavljala kao asistentica, prema ljudima upoznatima s operacijom. FBI ju je poslao u London u sklopu kontraobavještajnog ispitivanja otvorenog tog ljeta kako bi bolje razumjeli veze Trumpove kampanje s Rusijom.

Povezanost američke vlade sa ženom, čije ime je Azra Turk, jedan je od ranije neobjavljenih detalja operacije koja je postala politička točka u svjetlu optužbi predsjednika Trumpa i njegovih saveznika da su američki dužnosnici za provedbu zakona i obavještajni dužnosnici špijunirali njegovu kampanju kako bi potkopali njegove šanse za izbor. Prošle godine, nazvao je to Spygate-om.

Times je ženu nazvao “istražiteljicom”, a ne “špijunom”.

Glavni državni odvjetnik William Barr tvrdio je da se špijuniranje zapravo dogodilo, a tijekom svog saslušanja pred odborom Senata u srijedu branio je svoju upotrebu riječi.

“Neću se odreći upotrebe riječi ‘špijuniranje’. Mislim, znate, moj prvi posao bio je u CIA-i. I mislim da riječ ‘špijuniranje’ uopće nema pejorativne konotacije”, rekao je Barr na saslušanju pred Odborom. “Mislim da je ‘špijuniranje’ prikladna engleska riječ koja zapravo nema sinonima jer je to najšira moguća riječ koja uključuje stvarno sve oblike tajnog obavještajnog prikupljanja informacija.”

U drugom saslušanju prošlog mjeseca, Barr je rekao: “Mislim da je špijuniranje u političkoj kampanji ozbiljna stvar.”

“Mislim da se špijuniranje dogodilo”, rekao je glavni državni odvjetnik. “Postavlja se pitanje je li ono adekvatno utemeljeno. I ne sugeriram da nije bilo takvo. Ali moram to istražiti”, rekao je, obećavši da će istražiti i “genezu i ponašanje” istrage FBI-a.

Međutim, Times je u svom izvješću u petak rekao da je FBI bio “uznemiren” i da je morao djelovati.

Odluka o korištenju Turk u operaciji usmjerenoj na dužnosnika predsjedničke kampanje pokazuje razinu alarma unutar FBI-a tijekom mahnitog razdoblja kada je ured pokušavao utvrditi opseg ruskih pokušaja remećenja izbora 2016., ali bi također moglo dati municiju Trumpu i njegovim saveznicima što se tiče tvrdnji o špijuniranju.

Novine također citiraju FBI dužnosnike koji su nazvali “aktivnosti biroa u mjesecima prije izbora zakonitim i pažljivo razmotrenim pod izvanrednim okolnostima.”

No, akcije biroa sada su pod istragom Michaela E. Horowitza, glavnog inspektora Ministarstva pravosuđa i očekuje se da će njegovi nalazi biti objavljeni ovog ili sljedećeg mjeseca.