Izvješće: Kršćani su najprogonjenija vjerska skupina na svijetu

Jose Nino

U novom britanskom izvješću otkriveno je da su kršćani najprogonjenija vjerska skupina na svijetu.

Izvješće je objavio Philip Mounstephen koji je utvrdio da se progon kršćana približava “genocidnim razinama” u nekim dijelovima svijeta, a prije svega na Bliskom istoku.

Biskup je rekao: “Dokazi pokazuju ne samo geografsku raširenost anti-kršćanskih progona, već također i njegovu sve veću žestinu.”

Mounstephen je nastavio:

“U nekim regijama, razina i priroda progona se nedvojbeno približila međunarodnoj definiciji genocida, onoj koju su usvojili Ujedinjeni narodi.” Mountstephen procjenjuje da su “80% progonjenih vjernika kršćani”.

Prema Blaze, Mountstephen tvrdi da je 1 od 3 osobe diljem svijeta progonjena zbog svoje religije. Kršćani su najviše progonjeni u toj skupini.

Izvješće navodi: “Iako je nemoguće znati točan broj ljudi koji su progonjeni zbog svoje vjere, na temelju izvješća raznih nevladinih organizacija procjenjuje se da trećina svjetske populacije pati zbog vjerskih progona u nekom obliku, a kršćani su grupa koje je najviše progonjena.”

Nasilje nad kršćanima doseglo je toliko šokantnu razinu da je kršćanstvo u opasnosti da u potpunosti nestane s Bliskog istoka.

Glavni učinak takvih genocidnih djela protiv kršćana je egzodus. Kršćanstvo se sad suočava s mogućnošću da u potpunosti bude izbrisano u dijelovima Bliskog istoka u kojima njezini korijeni dosežu najdalje u prošlost. U Palestini, broj kršćana je ispod 1,5 posto; u Siriji je kršćanska populacija pala s 1,7 milijuna 2011. godine na ispod 450.000, a u Iraku se broj kršćana smanjio s 1,5 milijuna prije 2003. na ispod 120.000. Kršćanstvo je u opasnosti da nestane, što predstavlja ogroman korak natrag što se tiče pluralizma u regiji.

U nedavnim bombaškim napadima koji su ciljali katoličke crkve i razne hotele u Columbu na Šri Lanki, islamski teroristi džihadske skupine National Thowheeth Jama’ath ubili su 253 osobe.

Od veljače do ožujka, Baptist Press je izvijestio da je 280 kršćana ubijeno u Nigeriji od ruku terorista Boko Harama. Međutim, svi ti napadi zasjenjeni su masakrima u džamijama u Christchurchu koji su se dogodili početkom ožujka.

Usprkos tolikim pričama o privilegiji, u nekim dijelovima svijeta kršćanima ne žive baš najlakšim životima.