Vrhovni sudac Clarence Thomas razotkriva pobačaj kao dio eugenike

Katie Pavlich

Screenshot: YouTube/Pepperdine Law

Sudac Vrhovnog suda Clarence Thomas temeljito je razotkrio eugeniku koja se krije iza pobačaja u svom pisanom mišljenju slučaja Box protiv Planiranog roditeljstva Indiane i Kentuckyja.

Jučer je Sud odlučio da se ne pozabavi pitanjem je li ustavno zabraniti pobačaj na temelju bebine rase, spola ili percipiranog invaliditeta. Odluka prethodnog nižeg suda smatrala je da su ta ograničenja neustavna.

“Ovaj slučaj naglašava činjenicu da je pobačaj praksa koja ima potencijal eugeničke manipulacije. Od samog početka, kontrola rađanja i pobačaj promovirani su kao sredstvo ostvarivanja eugenike. Osnivačica Planiranog roditeljstva Margaret Sanger bila je osobito otvorena u vezi činjenice da se kontrola rađanja može koristiti u svrhu eugenike. Ovi argumenti o eugeničkom potencijalu kontrole rađanja primjenjuju se s još većom težinom na pobačaj, koji se može koristiti kako bi ciljao na specifičnu djecu s neželjenim osobinama”, napisao je Thomas. “Čak i nakon Drugog svjetskog rata, budući predsjednik Planiranog roditeljstva Alan Guttmacher i ostali zagovaratelji pobačaja, odobravali su pobačaj iz eugeničnih razloga te ga promovirali kao sredstvo kontrole stanovništva i poboljšanja njegove kvalitete. Kao što je objašnjeno u nastavku, sve veći broj dokaza upućuje na to da se eugenički ciljevi već ostvaruju putem pobačaja.”

“Iako Sud danas odbija baviti se ovim pitanjima, mi ih ne možemo vječno izbjegavati. Pošto je kreirao ustavno pravo na pobačaj, ovaj je Sud podložan rješavanju slučajeva iz tog područja primjene”, nastavio je Thomas.

Iako je Sud odbio razmotriti pitanje selektivnog pobačaja, potvrdio je zakon koji je potpisao bivši guverner Indiane i sadašnji potpredsjednik Mike Pence koji zahtijeva sahranu ostataka fetusa.

“Potpredsjednik vidi ovo kao djelomičnu pobjedu i veseli ga činjenica što će se Vrhovni sud u budućnosti pozabaviti pitanjem diskriminatornog i selektivnog prakticiranja pobačaja”, objavio je visoki dužnosnik Bijele kuće u priopćenju.

Dok države diljem zemlje donose zakone o ograničavanju, kao i promicanju pobačaja, čak tik do rođenja, to je tema koja će nastaviti puniti novinske stupce, sudnice i u konačnici dovesti do presude Vrhovnog suda.