Tucker Carlson pohvalio neočekivanog saveznika dok je oštro kritizirao republikanske ‘libertarijanske fanatike’

Molly Prince

Screenshot: YouTube/Fox News

Fox News-ov Tucker Carlson oštro je kritizirao republikanske političare u srijedu zbog napuštanja ekonomskog nacionalizma, za koji je njihova baza glasala 2016. godine, kako bi smirili libertarijanske donatore kojima su dužni.

“U Washingtonu, gotovo nitko ne govori u ime većine birača”, rekao je Carlson u svojoj emisiji “Tucker Carlson Tonight”.

“Vi ste ili libertarijanski fanatik kojeg kontroliraju banke, koji kuka o poduzetništvu i kako trebamo smanjiti povlastice. To je jedna strana prolaza. Ili, još gore, vi ste nekakav dekadentni socijalist sa zakladom koji želi zabraniti putnička vozila i dati besplatno zdravstveno osiguranje ilegalnim strancima. To je druga strana”, nastavio je. “Ne postoji klub zastupnika koji bi zastupao ono što je zapravo većina Amerikanaca: nacionalistički u ekonomiji, relativno tradicionalni u vezi socijalnih pitanja.”

Carlson je započeo segment citiranjem dijela “Plana za ekonomski patriotizam” demokratske predsjedničke kandidatkinje i senatorice iz Massachusettsa Elizabeth Warren i upitao svoju desničarsku publiku slaže li se s tom izjavom. Warren je u utorak otkrila prijedlog koji je nazvala “agresivnom intervencijom u ime američkih radnika”.

“Duboko sam zahvalna za sve mogućnosti koje mi je Amerika pružila. Ali se čini da divovske ‘američke’ korporacije koje kontroliraju našu ekonomiju ne misle tako”, piše u planu Warren. “Oni se sigurno ne ponašaju tako. Naravno, sve te kompanije mašu zastavom — ali one nemaju odanost ili vjernost prema Americi.”

Warren je potom opisala kako američke tvrtke, čak i ikonski brendovi kao što su Levi’s i General Motors, zatvaraju svoje tvornice u SAD-u u korist jeftinije, strane radne snage.

“Te ‘američke’ kompanije pokazuju samo jednu pravu odanost: kratkoročnim interesima svojih dioničara, od kojih su trećina strani investitori. Ako oni mogu zatvoriti američke tvornice i preseliti svoje poslove u inozemstvo kako bi uštedjeli nekoliko centi, upravo to će i učiniti — napuštajući odane američke radnike i uništavajući usput američke gradove”, nastavila je. “Političari vole reći da brinu o američkim poslovima, ali desetljećima ti isti političari navode ‘načela slobodnog tržišta’ i odbijaju intervenirati u ime američkih radnika.”

“Istina je ta da je politika Washingtona ta — a ne nezaustavljive tržišne sile — koja predstavlja ključni pokretač problema s kojima se suočavaju američki radnici. Od naših trgovinskih sporazuma do našeg poreznog zakona, poticali smo kompanije da investiraju u inozemstvo, presele radna mjesta u inozemstvo i drže plaće na niskim razinama”, rekla je Warren. “To je razlog zašto naša vlada mora brinuti o obrani i stvaranju američkih radnih mjesta više nego ikad prije — a ne manje. Možemo unaprijed usmjeravati promjene ako prigrlimo ekonomski patriotizam i učinimo američke radnike našim najvećim prioritetom.”

Carlson je tvrdio da republikanci u Kongresu nisu sposobni zaštititi američke industrije jer bi time “napustili svoje libertarijanske ideologe” koji čine financijsku okosnicu većine republikanskih kampanja.

“Zamislite političara koji želi učiniti vašu zdravstvenu skrb jeftinijom, ali nije demonski uzbuđen u vezi pobačaja kod djelomičnog rođenja. Zamislite nekoga tko bi istinski poštovao nuklearnu obitelj i simpatizirao kulturu ruralne Amerike, ali bi u isto vrijeme stao na vašu stranu protiv grabežljivih kompanija za kreditne kartice”, rekao je Carlson. “Biste li glasali za nekog takvog? Bože moj, naravno da bi. Tko ne bi? Taj kandidat osvojio bi izbore s ogromnom većinom glasova. Svaki put.”

“Naša liderska klasa ostaje odlučno libertarijanska: predana retorici tržišta kad im ono služi; sasvim slobodna po pitanju kulture”, nastavio je. “Republikanci će vam držati predavanje o tome kako su prevare s danom plaćanja kredita kritični dio naše tržišne ekonomije. A potom će raditi na tome kako bi olakšali vašoj djeci pušenje trave jer, hej, to je sloboda.”

“Demokrati će klimati glavom u znak odobravanja”, dodao je Carlson. “Oni su na istoj stranici.”