Nova YouTube pravila o govoru mržnje zabranjuju spominjanje ilegalnih imigranata

Tom Pappert

Pravila YouTubea o govoru mržnje sada zabranjuju svojim korisnicima raspravljanje o imigracijskom statusu pojedinaca, zbog čega se neki pitaju hoće li vijesti koje spominju ilegalne imigrante koji su osuđeni kriminalci ili se sumnja da su počinili kaznena dijela, rezultirati banom.

YouTube je jučer popustio pod neprestanim prigovorima Vox-ovog novinara Carlosa Maze i pristao demonetizirati YouTube kanal Stevena Crowdera, jer je Crowder bio zločest prema njemu. Sada su YouTube politike o govoru mržnje pod sve većom pažnjom, a stručnjaci društvenih medija se pitaju hoće li ilegalna imigracija postati tabu tema.

Derek Utley, stručnjak društvenih medija koji je osnovao tvrtku X Strategies koja zastupa nekoliko istaknutih konzervativaca, napisao je na Facebooku da “ako ćete raspravljati ili kritizirati nečiji imigracijski status, YouTube će vas demonetizirati jer se od sada rasprava takve vrste smatra govorom mržnje.”

Nije jasno je li ovu novu promjenu potaknulo YouTube-ovo preispitivanje politika mržnje koje je izazvao Maza i njegova legija pristaša. Također nije jasno kako bi to moglo izgledati u smislu provedbe.

Nadamo se da će ovaj najnoviji val cenzure podići obrve unutar Trumpove administracije i inspirirati akciju protiv velikih tehnoloških kompanija koje nemilosrdno cenzuriraju konzervativne glasove.