GRETA PUKLA: ‘Promijenite sve’, ‘klimatska kriza’ ‘kolonijalnog, rasističkog i patrijarhalnog sustava ugnjetavanja’ nas ‘doslovno’ ubija

Ryan Saavedra

Krajnje lijeva ljevičarska aktivistica Greta Thunberg istovarila je svoja razmišljanja na svijet u članku objavljenom u petak, tvrdeći da fosilna goriva “doslovno” ubijaju čovječanstvo i da su prijetnja “samom našem postojanju”, navodeći pritom da se njezina agenda “klimatske krize” ne radi samo o okolišu, već i o borbi protiv “kolonijalnog, rasističkog i patrijarhalnog sustava ugnjetavanja”.

U članku objavljenom u Project Syndicate, Thunberg i još dvojica drugih krajnje lijevih klimatskih aktivista napali su svjetske lidere zbog njihovih pro-kapitalističkih politika, napisavši da “političari dozvoljavaju profiterima daljnje iskorištavanje resursa naše planete i uništavanje ekosustava u potrazi za brzom zaradom koja prijeti samom našem postojanju.”

Iako nije to izričito rekla, Thunberg je priznala da je Pariški klimatski sporazum — koji su Sjedinjene Države koštao bilijune dolara i stotine tisuća radnih mjesta — bio potpuni neuspjeh.

Thunberg je napisala: “… nedavno istraživanje je pokazalo da smo na putu da proizvedemo 120% više fosilnih goriva u 2030. godini nego što bi bilo u skladu s ograničavanjem na 1.5°C. Koncentracija stakleničkih plinova koji zagrijavaju klimu u našoj atmosferi dosegla je rekordno visoku razinu, bez znakova usporavanja. Čak i ako zemlje ispune svoje trenutačno smanjenje emisija, mi smo na putu povećanja od 3.2°C.”
Čak je i lijevo nastrojeni New York Times priznao da je Pariški klimatski sporazum bio neuspjeh, izvijestivši da “čak i ako bi svaka zemlje uspjela ispuniti svoje pojedinačno obećanje, svijet je i dalje na putu zagrijavanja više od 2 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsku razinu, prag za koji su svjetski čelnici obećali da će ostati ‘znatno ispod’ u Parizu, jer ga smatraju neprihvatljivo rizičnim.”

Thunberg je rekla da se njezin krajnje lijevi aktivizam odnosi na “promjenu percepcije” i “premještanje” “javnog mijenja” o klimatskim promjenama i navođenja “školske djece” da predvode “put u podizanju svijesti”.

“Fosilna goriva doslovno guše život iz nas”, nastavila je Thunberg. “Ta akcija mora biti snažna i opsežna. Uostalom, klimatska kriza se ne radi samo o okolišu. To je kriza ljudskih prava, pravde i političke volje. Stvorili su je i potakli kolonijalni, rasistički i patrijarhalni sustavi ugnjetavanja. Mi ih sve trebamo razmontirati. Naši politički lideri više ne mogu izbjegavati svoje odgovornosti.”

Thunberg je rekla da cilj njezinog “klimatskog pokreta otpora” “promijeniti sve”.

“Dakle, nastavit ćemo sa stalnim štrajkovima, prosvjedima i ostalim akcijama”, dodala je Thunberg. “Postat ćemo sve glasniji i glasniji. Mi ćemo učiniti sve što je potrebno kako bismo uvjerili naše lidere da se ujedine iza znanosti toliko jasno da će čak i djeca to razumjeti.”

Njezin krajnje lijevi aktivistički kolega David Hogg iznio je slične ekstremističke primjedbe u vezi klime prošli tjedan na Twitteru, napisavši: “U sljedećih nekoliko godina prosvjedi će postati toliko masovni da ih policija neće moći obuzdati i morat će u pomoć pozvati nacionalnu gardu/vojsku.”