Sud odobrio 3,6 milijarde dolara za granični zid; Trump odgovorio

Jose Nino

CBS New York via YouTube

U srijedu, savezni žalbeni sud presudio je da predsjednik Donald Trump sada može koristiti vojna sredstva za konstrukciju zida duž južne granice s Meksikom.

U odluci 2-1, žalbeni sud Petog okruga u New Orleansu poništio je presudu nižeg suda koja je prethodno blokirala sredstva.

Suci koji su presudili u korist odluke bili su imenovani od Trumpa i Reagana, a sudac koji se protivio odluci bio je Obamino imenovanje, prema izvješću Wall Street Journala.

Iako se na slučaj i dalje može žaliti, ova presuda predstavlja solidnu pobjedu za predsjednika Trumpa i njegov “Amerika prva” program. Trump je vodio žestoku kampanju na obećanju da će izgraditi granični zid.

Trump je u četvrtak ujutro pohvalio odluku suda na Twitteru, naglasivši da je granični zid “očajnički” potreban.

“Najnovije vijesti: Žalbeni sud Petog okruga upravo je poništio odluku nižeg suda i dao nam zeleno svjetlo za izgradnju jednog od najvećih dijelova očajnički potrebnog Južnog graničnog zida, četiri milijarde dolara. Čitav zid je u izradi ili se sprema za početak!”




Ova presuda poništila je akcije teksaškog suca iz prosinca koja je zaustavila korištenje vojnih sredstava za granični zid, izjavljujući da se 3,6 milijardi dolara ne može koristiti za projekt izgradnje.

Početkom 2019. godine, Trump je zauzeo odlučan stav ne želeći potpisati novi proračun na kojem nisu bila uključena sredstva za financiranje zida. Kao rezultat toga, Trump je prekinuo rad savezne vlade na 35 dana.

Ovo su dobrodošle vijesti za ‘Ameriku prvu’ i trebale bi ih ispratiti reforme u vezi lančane migracije i državljanstva stečenog rođenjem.