Kineski znanstvenici za smrtonosni koronavirus okrivljuju šišmiše

Emma Parker

Screenshot: Twitter

Kineski su znanstvenici za smrtonosni koronavirus okrivili šišmiše, a na internetu su se pojavile fotografije i snimke stanovnika Wuhana kako jedu juhu napravljenu od te životinje.

Stručnjaci su sugerirali da su šišmiši mogli “udomiti” virus u studiji objavljenoj u kineskom Znanstvenom biltenu u utorak te priznali da je istraživačka zajednica “podcijenila” virus koji nalikuje pneumoniji.

Kina je potvrdila preko 500 slučajeva te bolesti u zemlji i od tog vremena stavila Wuhan u karantenu pošto se koronavirus i dalje širi.

Još nije jasno kako se virus proširio između ljudi i šišmiša, ali znanstvenici vjeruju da “možda postoji nepoznati posrednik”.

No, Daily Star Online otkriva da je moguća “nepoznata” poveznica juha od šišmiša koja je možda neobična, ali naširoko konzumirana kineska delicija u provinciji Wutan.

Snimke potencijalno smrtonosne juhe pojavile su se na društvenim mrežama početkom ovog tjedna.

U jednom isječku može se vidjeti djevojka kako stavlja crnog šišmiša u svoja usta pomoću štapića dok sjedi na večeri s prijateljima.

U jednoj drugoj prigodi, stanovnik Wuhana fotografirao je mrtvog šišmiša prije nego je pojeo stvorenje.

U izjavi objavljenoj u South China Morning Postu, znanstvenici su rekli: “Domaćini ‘Wuhan Koronavirusa’ mogli bi biti šišmiši… no između šišmiša i lujdi možda postoji nepoznati posrednik.”

Vijesti o juhi od šišmiša došle su u vrijeme kad je britansko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo svoje građane da ne putuju u Wuhan usred straha od globalne epidemije.

Podaci pokazuju 522 potvrđena slučaja u zemlji u 22 različite provincije.

Stvarne brojke su vjerojatno mnogo veće, a vodeći virolozi sugeriraju da bi riziku mogle biti izložene milijarde.