Sjedinjene Države predvodile svijet u smanjenju emisija CO2 u 2019. godini

Ryan Saavedra

Sjedinjene Države su predvodile cijeli svijet u smanjenju emisija CO2 dok su istodobno također ostvarile i solidan ekonomski rast, prema novoobjavljenom izvješću.

“Sjedinjene Države zabilježile su najveći pad u emisijama CO2 povezanih s proizvodnjom energije u 2019. godini — pad od 140 Mt, ili 2,9% na 4,8 Gt”, izvijestila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak. “Američke emisije su sad pale za gotovo 1 Gt od svog vrhunca godine 2000., što predstavlja najveći apsolutni pad od bilo koje druge zemlje tijekom tog razdoblja.”

Smanjenje uporabe ugljena od 15% posto u proizvodnji električne energije glavni je razlog pada u ukupnim američkim emisijama 2019. godine”, nastavlja IEA. “Elektrane pogonjene ugljenom suočile su se s još snažnijom konkurencijom u vidu proizvodnje energije prirodnim plinom, s referentnom cijenom plina u prosjeku 45% nižom u odnosu na razinu 2018. godine. Kao rezultat, plin je povećao svoj udio u proizvodnji električne energije na 37%. Ukupna potražnja za električnom energijom se smanjila jer je potražnja za klimatizacijom i grijanjem bila manja, što je rezultat blažeg ljetnog i zimskog vremena.

Emisije izvan razvijenih ekonomija porasle su za 400 Mt, a IEA je primijetila da 80% tog povećanja otpada na Aziju i da su Kina i Indija značajno doprinijele tom povećanju.




“U Kini, emisije su porasle, ali su bile ublažene sporijim ekonomskim rastom i većom proizvodnjom iz izvora energije s manjim udjelom ugljika”, izvijestila je IEA. “Obnovljivi izvori se nastavljaju širiti u Kini, a 2019. godina je također bila prva puna operativna godina za sedam velikih nuklearnih reaktora u zemlji.”

“Rast emisija u Indiji bio je umjeren 2019. godine, a emisije CO2 iz energetskog sektora blago su se smanjivale jer je potražnja za električnom energijom bila uglavnom stabilna, a snažan rast obnovljivih izvora uzrokovao je pad proizvodnje električne energije iz ugljena po prvi put nakon 1973. godine”, zaključila je IEA. “Kontinuirani rast potražnje za fosilnim gorivom u ostalim sektorima indijske ekonomije, ponajviše transporta, neutralizirao je pad u energetskom sektoru. U jugoistočnoj Aziji emisije su snažno porasle zbog povećane potražnje za ugljenom.”

Senator Ted Cruz odgovorio je na vijesti napisavši na Twitteru: “ČINJENICA koju NIKAD nećete vidjeti na vijestima u 6 sati: Američke emisije PALE 2,9 posto ili 140 milijuna tona, nastavivši tako trend Sjedinjenih Država u PREDVOĐENJU SVIJETA U PADU UKUPNIH EMISIJA od 2000. godine.”