Trump: Europa ‘gubi svoju kulturu’ zbog imigracije

Arthur Lyons

Screenshot: YouTube/Washington Post

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je da Europa zbog imigracije “gubi svoju kulturu”, tvrdeći da je dovođenje više od milijun migranata iz stranih kultura trajno “promijenilo tkivo Europe” — i to “ne na pozitivan način”.

U nedavnom intervjuu s britanskim tabloidom The Sun, Trump se žalio na činjenicu da su europski čelnici dopustili ulazak tolikom broju migranata u svoje zemlje.

Trump, sin roditelja iz dviju zemalja EU, je rekao da ga situacija u Europi osobno boli.

“Izuzetno volim zemlje u Europi. Ne zaboravite, ja sam u osnovi proizvod Europske unije, Škotske i Njemačke. Zar ne? Moj otac Njemačka, moja majka Škotska.”

“Mislim da je sramota to što se dogodilo Europi. Dozvoljavanje imigracije u Europi je sramota. Mislim da je ona promijenila tkivo Europe i, ako na reagirate vrlo brzo, nikad neće biti ono što je bila i to ne mislim na pozitivan način. Mislim da gubite svoju kulturu”, rekao je američki predsjednik.




Tijekom intervjua, Trump je također kritizirao krajnje lijevog gradonačelnika Londona Sadiqa Khana zbog “vrlo lošeg posla u borbi protiv terorizma” i neuspjeha da zaustavi “sve užasne stvari koje se događaju”, uključujući goropadni kriminal noževima.

Američki predsjednik i londonski gradonačelnik imaju povijest ne previše prijateljskih razmjena putem društvenih medija. Prošlog je ljeta Trump nazvao gradonačelnika Khana nacionalnom sramotom koja uništava glavni grad Velike Britanije.

Nekoliko mjeseci kasnije, u uvodniku Observera, Khan je uzvratio, nazvavši američkog predsjednika “globalnim dječakom s postera za bijeli nacionalizam“.

Trumpove izjave u prošlotjednom intervjuu odjeknule su slične izjave koje je dao u srpnju 2018. godine — tijekom zajedničke konferencije za novinare s tadašnjom britanskom premijerkom Theresom May — na kojoj su razgovarali o europskoj imigracijskoj politici, NATO savezu, trgovinskim sporazumima i Brexitu.