John Wilkes Booth je po svemu sudeći bio Leonardo DiCaprio svog vremena

Gabrielle Okun

Wikimedia Commons

John Wilkes Booth je bio toliko popularan glumac da ga možemo opisati kao Leonarda DiCapria svog vremena, izjavio je autor najnovije knjige o Lincolnovom zloglasnom atentatoru.

Booth, koji je 14. travnja 1865. godine izvršio atentat na bivšeg predsjednika Abrahama Lincolna u Fordovom kazalištu, zapravo je bio slavan poput DiCapria ili Ryan Goslinga, prema profesoru Ernestu Lawrence Abelu i njegovoj novoj knjizi “John Wilkes Booth i žene koje su ga voljele” objavljenoj 9. travnja. Abel je proveo 10 godina pregledavajući dnevnike i putujući u New York City i Kongresnu knjižnicu kako bi stekao uvid u osobni život omiljenog američkog negativca.

Booth je, prema autoru, imao najmanje 100 ljubavnica. Žene su padale u nesvijest zbog njegove guste valovite kose, osmijeha i šarmantne osobnosti.

Abel je prvotno stekao interes za Boothov privatni život nakon što je otkrio da je u njegovom džepu otkriveno pet ženskih portreta, koji su nađeni nakon što je ubijen, 12 dana poslije Lincolnovog atentata. U džepu je imao četiri portreta glumica, uključujući Fanny Brown, Alice Grey, Effie Germon, Helen Western, kao i onaj svoje zaručnice Lucy Hale, kćeri američkog veleposlanika u Španjolskoj. Prema New Yorj Postu, Haleove veze su čak omogućile Boothu mjesto na Lincolnovoj inauguraciji 1965. godine.

Boothov tip je bio jednostavan, “žena”, izjavio je Abel za DCNF-u (Daily Caller News Foundation).

“Ovaj muškarac visok 170 centimetara bio je najpopularniji glumac na sceni 1860-ih”, rekao je Abel. “Atletske građe i samopouzdan, ovaj slatkorječivi čovjek brzo je privukao obožavateljice. Žene su hrlile u kazališta gdje god je nastupao. Ljubavna pisma slijevala su se u njegov poštanski sandučić! Bio je prvi glumac za kojeg se znalo da su mu obožavateljice trgale odjeću kako bi imale suvenir! Dame mu nisu mogle odoljeti… a niti on njima.”

Germon je bila toliko zaljubljena u Bootha da je poslala sućut njegovoj obitelji, a Western se borila sa sestrom za njegovu naklonost.

“Vrata pozornice su uvijek bila blokirana luckastim ženama koje su čekale da barem na tren vide tog lijepog dječaka tužnog lica”, napisala je njegova glumačka kolegica Kate Reignolds, koja je 1861. glumila “Juliju” u predstavi s njim. Također je istaknula kako je nasilno otrgnuo njezinu haljinu za vrijeme završne scene u njihovom komadu. Jedan obožavatelj je čak išao tako daleko da je odrezao njezinu kosu i poslao je Boothu kad je umirala od tifusa. Booth je tada koristio njezinu kosu kao periku na pozornici.

Henrietta Irving, 28, njegova partnerica iz drame “Romeo i Julija”, započela je ljubavnu vezu s njim. Međutim, Irving je posumnjala da je glumac vara i našla ga je kako izlazi iz sobe njezine sestre Marie, prema New York Postu. U napadu ljubomore pokušala ga je ubosti nožem 26. travnja 1861. Bootj je uspio izbjeći ubod, a Irving je pokušala samoubojstvo. Preživjela je i nikada nije kažnjeno progonjena.

Međutim, Booth je iskoristio taj događaj u svoju korist. “To je rana nožem koju mi je nanijela zaluđena, ljubomorna i ljutita djevojka”, rekao je.

Regnery Publishing

Ljudi su bili u potpunom šoku nakon što je Booth ubio voljenog predsjednika. Booth je bio omiljeno dijete svoje majke. Njegova sestra pokušala je izbjeći skandal bijegom u Englesku sa svojim mužem. Hale se godinama suočavala s posljedicama skandala.