Merkel odbija zatvoriti granicu posjetiteljima iz Italije unatoč upozorenjima da bi se 70% stanovništva Njemačke moglo zaraziti koronavirusom

Remix News

Screenshot: YouTube/tagesschau

Unatoč upozorenjima da bi se do 70% Njemačke moglo zaraziti koronavirusom, kancelarka Angela Merkel rekla je da odbija zatvoriti granicu posjetiteljima iz Italije tijekom zajedničke tiskovne konferencije koju je održala sa saveznim ministrom za zdravstvo Jensom Spahnom u Berlinu.

U prvom obraćanju javnosti u vezi izbijanja zaraze, upozorila je da zatvaranje ne bi bilo dovoljno za sprječavanje širenja virusa, prema izvješću mađarskih novina Mandiner.

“Ovo je test naše solidarnosti, našeg zdravog razuma i brige jednih za druge. I nadam se da ćemo proći test”, rekla je. Međutim, odbacila je tu mogućnost nakon što je Austrija zabranila posjetitelje iz Italije.

Njezino odbijanje stavljanja zabrane posjetitelja iz jedne od najgore pogođenih zemalja na svijetu došlo je nakon njezinih komentara od prije samo dva dana u kojima je željela implementirati mjere kako bi “kupila vrijeme” u borbi protiv koronavirusa, sa “svim mjerama” za usporavanje širenja virusa. Rekla je da bi takve mjere mogle istraživačima omogućiti vrijeme za provođenje medicinskih istraživanja, pa čak i kreiranje cjepiva, koje bi bilo važno za sljedeću zimu kad se očekuje ponovno ubrzanje virusa.

Unatoč tvrdnjama Merkel o “solidarnosti” i “brige jednih za druge” kao razlozima za nastavak politike otvorenih granica s Italijom, čini se kako su ostali činovi njezine vlade u kontradikciji s njezinim izjavama, uključujući odluku Njemačke o blokiranju medicinskih zaliha Italiji, što je akcija koje su osudile ostale članice Europske unije.

Italija trenutačno ima 12.500 zabilježena slučajeva i 826 smrti, a ta zemlja je epicentar koronavirusa u Europi. Italija je zabranila putnike iz brojnih nacija, uključujući Kinu i Iran, uz dodatak karantene koja je uvedena na nacionalnoj razini.

Američki predsjednik Donald Trump uveo je jučer potpunu zabranu putovanja za putnike iz Europe, osim iz Velike Britanije. Ovaj korak je uslijedio nakon što je njegova zemlja postala jedna od prvih koja je zabranila putnike iz Kine. Trump je tijekom obraćanja naciji rekao da je Europa možda mogla spriječiti ili barem usporiti prijenos koronavirusa da je ranije blokirala putnike iz Kine.




Trenutačni podaci pokazuju da je Njemačka, s 1.966 potvrđena slučajeva koronavirusa i tri žrtve, sedma najviše pogođena zemlja na svijetu.

Merkel je također izjavila da je otvorena za ukidanje njemačkog pravila “crne nule” kako bi se omogućilo novo zaduživanje vlade. Izjavila je da je ovo “izvanredna situacija” i da je okončanje širenja na prvom mjestu.

“Virus je u Njemačkoj, u Europi. To je misao na koju se trebamo priviknuti”, rekao je Spahn. “On će se i dalje širiti čak i ako zatvorite sve granice. Prije ili kasnije morat ćete pustiti ljude unutra ili van i zatim će se nastaviti širiti.”

Stručnjaci procjenjuju da je smrtnost virusa u naprednim zdravstvenim sustavima poput njemačkog između 0,1% i 0,7%, dodao je Spahn. Iako Njemačka ima najviše kreveta za intenzivnu njegu po glavi stanovnika, njezin zdravstveni sustav brzo bi mogao biti nadvladan ako će se virus prebrzo širiti.

U intervjuu na radiju Deutschlandfunk, Spahn je rekao da je trenutačni prioritet Njemačke usporavanje širenja virusa kako bi se minimizirao vrhunac opterećenja na zdravstveni sustav zemlje.