Pet ISIS-ovih lidera uhvaćeno od američko-iračke koalicije

Hank Berrien

U srijedu, irački dužnosnici priopćili su kako je zamršena prekogranična operacija omogućila da zarobe pet visokopozicioniranih čelnika ISIS-a.

Brilijantna operacija američko-iračke koalicije, koja se pripremala tri mjeseca, započela je zarobljavanjem Alwaan al-Ithawi, Iračanina poznatog po pseudonimu Abu Zeid al-Iraqi, za kojeg Iračani tvrde da je glavni pomoćnik vođe ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadija. Iračka obavještajna jedinica pratila je al-Ithavija od Sirije do turskog grada Sakarye. Iračani su nabavili obavještajnu dosje Al-Ithawija od Turaka; Turske sigurnosne snage uhitile su ga 15. veljače, a zatim ga izručile Iraku.

Nakon što su al-Ithawija tjednima ispitivali irački i američki obavještajni dužnosnici, s prikupljenim informacijama, koje su uključivale i lokacije ostalih ISIS-ovih čelnka, koalicija pod vodstvom SAD-a pokrenula je zračni napad sredinom travnja, koji je ubio 39 osumnjičenih ISIS-ovih članova blizu Hajina, u okrugu Deir el-Zour.

Nakon zračnih napada, Ithawi je kontaktirao nekoliko svojih kolega u ISIS-u koji su se skrivali u Siriji i naveo ih da prijeđu granicu.

Pet uhvaćenih čelnika ISIS-a, koji su upravljeli ISIS-ovim teritorijem oko Deir el-Zoura, su Saddam al-Jammel, Sirijac koji je bio čelnik ISIS-ove teritorije oko Deir el-Zoura, Iračanin Abu Abdel al-Haq, koji je bio vođa unutarnje sigurnosti skupine, i još trojica: Omar Shahab Al-Karbouli, Issam Al-Zawba’ie i Mohammed Al-Qadir.

Predsjednik Trump pohvalio je hvatanje na Twitteru: