FDA po hitnom postupku odobrila hidroksiklorokin za liječenje Wuhanskog koronavirusa

Bronson Stocking

Screenshot: YouTube/WIVBTV

Američka Agencija za hranu i lijekove izdala je u nedjelju hitno odobrenje za korištenje hidroksiklorokina. Odobrenje dolazi uslijed velikog kliničkog ispitivanja koje se trenutačno provodi u New Yorku i sve više dokaza koji upućuju na to da lijek može predstavljati učinkovito liječenje pacijenata zaraženih Wuhanskim koronavirusom.

(Hidroksi)klorokin je jeftin lijek koji se naširoko koristi još od 1955. godine za liječenje malarije. S obzirom na relativno bezopasne nuspojave, liječnici su već započeli uključivati lijek u liječenje slučajeva koronavirusa. I predsjednik Trump i newyorški guverner Andrew Cuomo izrazili su optimizam u vezi učinkovitosti lijeka.

Svijet se trenutačno nalazi usred pandemije i luksuz vremena jednostavno ne postoji za uobičajene regulatorne procese. Uz nekoliko alternativa, zašto liječnici ne bi propisivali (hidroksi)klorokin pacijentima, od kojeg bi velika većina njih mogla imati samo koristi od tretmana s tim lijekom?

“Da vidimo kako funkcionira”, rekao je Trump u nedjelju na brifingu za novinare. “Možda hoće. Možda ne.”

FDA je omogućila proizvođačima lijekova da doniraju lijek “Strateškim nacionalnih zalihama koji će liječnici prema potrebi distribuirati i propisivati hospitaliziranim tinejdžerima i odraslim pacijentima s COVID-19, kad kliničko ispitivanje nije dostupno ili izvedivo”, objavilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (HHS) u priopćenju. Sandoz Pharmaceuticals donirao je 30 milijuna doza hidroksiklorokina, a proizvođač lijekova Bayer donirao je milijun doza klorokina u zalihe.




Kad je Trump izrazio optimizam u vezi relativno sigurne uporabe toge lijeka kao učinkovitog liječenja za Wuhanski koronavirus, demokrati poput guvernerke Michigana Gretchen Whitmer i guvernera Nevade Stevea Sisolaka povukli su poteze ograničavanja pristupa potencijalno spasonosnom lijeku.

Proizvođači lijekova već su povećali proizvodnju (hidroksi)klorokina kao odgovor na povećanu potražnju. U ovom bi se trenutku trebalo usredotočiti na proizvodnju što više ovog potencijalno spasonosnog lijeka, ne ograničavajući njegovu uporabu usred globalne pandemije. Hitno odobrenje FDA trebalo bi omogućiti proizvođačima (hidroksi)klorokina upravo to.