Mediji reklamiraju ‘židovske vođe’ iz Pittsburgha koji govore Trumpu da nije poželjan. Lažu. Ti ‘židovski vođe’ su profesionalni progresivni aktivisti.

Ben Shapiro

Tijekom vikenda, tisak je započeo narativu koja sugerira da je predsjednik Trump na neki način odgovoran za subotnji masakr u sinagogi Drvo života u Pittsburghu — najsmrtonosniji antisemitski napad u američkoj povijesti. U ponedjeljak, ključni članovi tiska pojačali su tu poruku citirajući navodne židovske vođe u Pittsburghu koji govore istu stvar. Ovdje je, primjerice, Maggie Haberman iz New York Timesa:

Bend The Arc, skupina koja se ovdje navodi, poslala je pismo u kojem izjavljuje:

Posljednje tri godine vaše su riječi i politike ohrabrivale rastući pokret bijelih nacionalista. Vi sami ste nazvali ubojicu zlim, ali jučerašnje nasilje izravna je kulminacija vašeg utjecaja. Predsjedniče Trump, vi niste dobrodošli u Pittsburgh tako dugo dok se u potpunosti ne odreknete bijelog nacionalizma. Naša židovska zajednica nije jedina grupa na koju ste ciljali. Vi ste također namjerno potkopavali sigurnost ljudi od boje, muslimane, LGBTQ osobe i osobe s invaliditetom. Jučerašnji masakr nije prvi akt terora koji ste potaknuli protiv manjinskih skupina u našoj zemlji. Predsjedniče Trump, vi niste dobrodošli u Pittsburgh tako dugo dok ne prestanete ciljati i ugrožavati sve manjine.

Dakle, je li Bend The Arc stvarno skupina “židovskih vođa”? Samo u imenu. Skupina je tek ljevičarska aktivistička skupina s židovskom oznakom. Misija koju izjavljuju je “podizanje solidarnosti sa svima koji su ugroženi Trumpovom agendom kako bi se borili za dušu naše nacije”. Njihova misija uključuje izbor “progresivnih prvaka” i implementaciju “progresivnog zakonodavstva i politike, poput reforme kaznenog pravosuđa i ekonomske ravnopravnosti”.

Tko vodi Bend The Arc? Alexander Soros, sin Georgea Sorosa. Kad je započeo PAC, Politico je primijetio: “Soros, koje je 2012. osnovao vlastitu zakladu za promicanje socijalne pravde i ljudskih prava, dao je 1,2 milijuna dolara demokratskim kandidatima i skupinama na posljednja tri izbora.” (Trebalo bi ovdje napomenuti da kritiziranje političkog stajališta glavnih demokratskih donatora nije antisemitizam; to je normalna politika.) Direktor Bend The Arc bio je Hadar Susskind, bivši pripadnik antisemitske paravanske skupine J Street, koja provodi dane pokušavajući potkopati sigurnost izraelske države.

Niti jedan od naslova nije spomenuo što Bend The Arc zapravo jest: krajnje lijeva politička akcijska skupina s malo veza sa samim judaizmom. Umjesto toga, mediji su jednostavno objavili naslove.

Washington Post: “‘On nije dobrodošao ovdje’: Tisuće podržavaju židovske vođe u Pittsburghu, koji pozivaju Trumpa da se ‘odrekne bijelog nacionalizma'”

The Hill: “Progresivni židovski vođe rekli su Trumpu da nije dobrodošao u Pittsburgh tako dugo dok se ne odrekne bijelog nacionalizma”

Newsweek: “Židovska skupina rekla je da Donald Trump nije dobrodošao u Pittsburgh sve dok se nije spreman odreći bijelog nacionalizma”

Evo pravog naslova: “Rabin Jeffrey Myers iz sinagoge Drvo života izjavio je jutros za CNN: ‘Predsjednik Sjedinjenih Država je uvijek dobrodošao. Ja sam građanin. On je moj predsjednik. On je sigurno dobrodošao.'” To sigurno neće dobiti istu vrstu medijske pokrivenosti. Uopće ne čudi zašto.