Mokekularni biolog kaže da je koronavirus možda procurio iz wuhanskog biološkog laboratorija

Paul Joseph Watson

Molekularni biolog izjavio je u četvrtak da je kineski koronavirus možda potekao i procurio iz wuhanskog Instituta za virologiju, uzrokujući užasno širenje diljem svijeta.

Richard H. Ehbright, profesor kemijske biologije na Sveučilištu Rutgers, rekao je za Daily Caller kako vjeruje da postoji izvjesna mogućnost da je epidemiju mogla uzrokovati nesreća u laboratoriju u Kini.

Profesor Ehbright je izjavio da “poricanje nije pobijanje”, osvrnuvši se na glavnu kinesku virologinju, Shi Zhengli, koja radi u laboratoriju u Wuhanu i koja je u više navrata negirala da je to izvor panedmije.

Zhengli, poznata kao “žena šišmiš”, pošto radi s virusima koje prenose šišmiši, rekla je da je širenje koronavirusa prouzročila “priroda koja kažnjava ljudski rod zbog zadržavanja neciviliziranih životnih navika”.

“Novi koronavirus 2019 je priroda koja kažnjava ljudski rod zbog zadržavanja neciviliziranih životnih navika. Ja, Shi Zhengli, kunem se svojim životom da on nema ništa s našim laboratorijom”, napisala je početkom veljače, dodavši: “Savjetujem onima koji vjeruju i šire glasine iz štetnih medijskih izvora … da začepe svoja smrdljiva usta.”

Profesor je istaknuo taj citat, navodeći kako on poricanje Zhengli čini još sumnjivijim.

Dok su profesora citirali mediji poput Washington Posta i MSNBC-a kako bi odbacili teorije o virusu kao biološkom oružju, mediji nisu pokrili njegovo vjerovanje da se mogućnost nesreće u laboratoriju kao izvora epidemije “ne može — i ne smije — odbaciti”.

Da pojasnimo, profesor Ehbright kategorički odbija vjerovati da je virus proizvedeno biološko oružje, pošto znanstveni dokazi upućuju na suprotno. Međutim, ideja da je soj koronavirusa, koji se proširio svijetom i od tog vremena mutirao, došao iz wuhanskog laboratorija prema mišljenju Ehbrighta predstavlja stvarnu mogućnost.

Tu ideju također potkrjepljuje činjenica da je prema studiji kojoj je pridonijela sama “žena šišmiš”, Shi Zhengli, novi koronavirus 96,2% identičan virusnom soju otkrivenom kod šišmiša potkovnjaka iz provincije Yunnan, koja je više od 600 milja (965 km) udaljena od Wuhana.

Odvojeno kinesko istraživanje potvrdilo je taj nalaz i navelo svjedočanstva gotovo 60 ljudi koji već duži period žive ili borave u Wuhanu, koji su izjavili da taj šišmiš “nikad nije bio izvor hrane u gradu i da se šišmiš nije prodavao na tržnici”.

Istraživački rad, koji je uploadan na Research Gate 6. veljače, zaključio je kako je “ubojiti koronavirus vjerojatno potekao iz laboratorija u Wuhanu.”

Rad je maknut s Research Gate-a 14. ili 15. veljače, prema internet arhivama, a njegov autor nije dostupan.

Curenje smrtonosnog virusa iz kineskih laboratorija nije bez presedana. Virus SARS-a pobjegao je u dva navrata iz Kineskog instituta za virologiju u Pekingu 2004. godine, godinu dana nakon što je njegovo širenje stavljeno pod kontrolu.

Mnogi vjeruju da je nastavak obmanjivanja javnosti kineske vlade u vezi izbijanja koronavirusa, kao i njezine bizarne optužbe da je virus raširila američka vojska, pokušaj odvraćanja pažnje od mogućnosti da je ovaj virus procurio iz laboratorija u Wuhanu.

Senator Tom Cotton, koji nastavlja istraživati ovu temu, rekao je ovaj tjedan za Daily Caller da su “razlog zbog kojeg sam postavljao ova pitanja od samog početka kineske izjave i njihove akcije.”

“Nakon što su u prosincu skrivali virus nekoliko tjedana, a potom umanjivali njegovu ozbiljnost u siječnju, oni su prošili priču o njegovom podrijetlu s tržnice hrane u Wuhanu”, rekao je Cotton, dodajući: “S obzirom na njihovu neiskrenost i blizinu ovih laboratorija, za koje znamo da su radili s koronavirusima, razumno je i odgovorno postavljati pitanja i tražiti odgovore.”