Predsjednik Trump održao dirljiv govor na 75. godišnjicu Dana D

Amber Athey

Predsjednik Donald Trump održao je u četvrtak dirljiv govor tijekom obilježavanja 75. obljetnice Dana D u Normandiji, Francuskoj.

Predsjednik je stupio na pozornicu ubrzo nakon francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i obratio se okupljenima, među kojima je bilo i 60 američkih veterana koji su prisustvovali Danu D kad su se američke snage iskrcale na plaže Normandije.

“Vi ste ponos naše nacije, vi ste slava naše republike i zahvaljujemo vam iz dubine naših srca”, rekao je Trump pljeskajući.

Predsjednik je odao počast vojnicima iz drugih zemalja prije nego je rekao: “I konačno, tu su bili Amerikanci.”

“Oni su dolazili s farmi prostranog središta zemlje, ulica blistavih gradova i kovačnica moćnih industrijskih gradova. Prije rata, mnogi nikad nisu napuštali svoje vlastite zajednice. Sad, oni su došli ponuditi svoje živote na pola puta oko svijeta”, rekao je.

Predsjednik je izjavio da su vojnici koji su tog dana došli u Normandiju “znali da na svojim ramenima nose ne samo skupinu vojnika, već i sudbinu svijeta.”

Trump je odvojio vrijeme kako bi ukazao počast nekolicini američkih veterana koje je poimence predstavio, uključujući bivšeg vojnog liječnika Arnolda Raymonda “Ray” Lamberta, koji danas ima 98 godina.

Lambert je bio jedan od samo šestorice muškaraca koji su preživjeli u svom desantnom brodu i koji je pritom bio pogođen u ruku, nogu mu je razderao šrapnel, a pretrpio je i ozljedu leđa, ali je svejedno nastavio satima spašavati druge vojnike na plaži i u vodi.

“Ray, slobodni svijet te pozdravlja”, rekao je Trump dok je okupljeno mnoštvo pozdravilo Lamberta ovacijama.

Predsjednik je u tom trenutku prekinuo svoj govor, prišao Lambertu i stisnuo mu ruku. Lambert je predsjednika pozdravio skinuvši svoju “D-Day veteran” kapu, prema tisku Bijele kuće.

Publika je nastavila pozdravljati Lamberta, a predsjednik je svečano rekao: “Hvala ti, Ray.”