DAVIDSON: ‘Obamagate’ nije teorija zavjere, to je najveći politički skandal našeg vremena

John Daniel Davidson

Kad je bivši predsjednik Obama prošli tjedan rekao svojim pristašama da je odluka Ministarstva pravosuđa o odbacivanju slučaja protiv bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Mikea Flynna “prijetnja vladavini zakona”, on se u potpunosti oslanjao na fikciju, koju su godinama propagirali poslušni mediji, da je istraga o dosluhu Rusije i Trumpa koju je pokrenula njegova administracija bila zakonita i legitimna.

Ali, naravno da nije. Niz nedavno objavljenih dokumenata potvrdili su da je čitava istraga u vezi Rusije i Trumpa, koja je naposljetku Flynna dovela u nevolju i prisilila tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa na svoje izuzeće iz slučaja, bila neviđena zlouporaba vlasti koja je predstavljala organizirani pokušaj Obamine administracije da poništi rezultate predsjedničkih izbora iz 2016 .godine. Bio je to u stvari pokušaj državnog udara.

Ako to još uvijek niste shvatili prateći informativne medije, to nije vaša krivnja. Umjesto da se pozabave s implikacijama novoobjavljenih detalja o onome što su Obamini dužnosnici radili kako bi potkopali nadolazeću Trumpovu administraciju tijekom tranzicijskog razdoblja, mainstream mediji su se usredotočili na Trumpovo korištenje termina “Obamagate”, odbacujući to kao teoriju zavjere.

Kratka povijest slučaja Flynn

To je bilo i za očekivati. Mediji su godinama činili sve što je u njihovoj moći kako bi poticali laž o dosluhu između Trumpa i Rusije — čak i nakon što dugogodišnja istraga Roberta Muellera nije polučila nikakve rezultate — koristeći složenost plana kako bi naočigled svih sakrili najveći politički skandal našeg vremena.

Ključni aspekt tog plana bio je — i još uvijek jest — prikazati slučaj protiv Flynna legitimnim. Flynn se suočio s izmišljenim optužbama da je obmanuo FBI agente u vezi razgovora koji je vodio s tadašnjim ruskim veleposlanikom Sergejom Kisljakom nekoliko tjedana prije Trumpove inauguracije. (Kao nadolazeći savjetnik za nacionalnu sigurnost, Flynn je nesumnjivo tijekom tog razdoblja razgovarao s brojnim šefovima država i veleposlanicima, tako da ne postoji ništa neobično u činjenici da je razgovarao s ruskim veleposlanikom.)

Obamina administracija već je znala za razgovore s Kisljakom, budući da je posjedovala njihove snimke zahvaljujući nizu istraga koje su proizašle iz protuobavještajne operacije Crossfire Hurricane koja se vodila o Trumpovoj kampanji. Crossfire Hurricane, pokrenuta u ljeto 2016. godine, bila je sama po sebi lažna istraga utemeljena na Steelovom dosjeu — u potpunosti lažnom dokumentu prepunom ruskih dezinformacija za čiju je izradu platila Demokratska stranka.

Dakle, zašto je FBI želio intervjuirati Flynna uoči Trumpove inauguracije u siječnju 2017. godine? Vrhovni dužnosnici nisu bili previše sigurni kako tome pristupiti, ali su znači da trebaju maknuti Flynna s puta. Kao što je bivši šef protuobavještajne službe, Bill Priestap, zabilježio u svojim bilješkama: “Koji je naš cilj? Istina/priznanje ili natjerati ga da laže, kako bismo ga mogli procesuirati ili iznuditi njegovo otpuštanje?”

Očigledno se Obamina administracija složila da mu postavi zamku i uhvati u laži. Nedavno objelodanjeni sastanak, održan početkom siječnja 2017. godine u Ovalnom uredu, kojem su prisustvovali Obama, potpredsjednik Biden, savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice, zamjenica državnog odvjetnika Sally Yates i direktor FBI-a James Comey, potvrdio je plan administracije da sakrije istragu o Rusiji od nadolazećeg Trumpovog tima — uključujući Flynna.

Ideja je bila iskoristiti Kisljaka kao izgovor držanja istrage protiv Flynna otvorenom, iako nije bilo razloga za to. Nakon što su ga mjesecima špijunirali, FBI nije pronašao ništa što bi ukazivalo da je Flynn bio u dosluhu s Rusima.




Poanta je bila održati istragu protiv Flynna otvorenom kao put Obaminim ostacima poput Comeyja, Yates i bivšeg zamjenika direktora FBI-a Andrewa McCabea da nastave istragu o dosluhu između Rusije i Trumpa čak i nakon što Trump preuzme ured predsjednika — i zadržati Flynna, Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, neinformiranog. Budući da nije postojalo razloga za nastavak istrage protiv Flynna, Obamina admnistracija je izmislila jedan: apsurdna ideja da je namjerno obmanuo potpredsjednika Mike Pencea u vezi svojih razgovora s Kisljakom i potom lagao o tome FBI-u.

Ne postoje dokazi da se to dogodilo, ali čak i da postoje, to ne bi bilo važno. Kao što je Ministarstvo pravosuđa objasnilo u svojoj odluci o odbacivanju slučaja protiv Flynna, istraga Flynna bila je “nepovezana, neopravdana FBI-ova protuobavještajna istraga”.

Kasnije su visoki dužnosnici FBI-a i Ministarstva pravosuđa dali različite odgovore Odboru za obavještajna pitanja Doma o razlozima progona Flynna. Comey, McCabe, Yates i glavna zamjenica državnog tajnika Mary McCord dali su oprečna svjedočenja o “primarnoj svrsi” FBI-ovog intervjua s Flynnom, u rasponu od neobične ideje da je prekršio Loganov zakon — ustavno dvojbeni zakon iz 1799. godine koji zabranjuje razgovor neovlaštenih građana sa stranim vladama — do izmišljene optužbe da je lagao FBI-u, u što nisu vjerovali čak ni agenti koji su s njime vodili razgovor.

Evo zašto je potrebno razumjeti slučaj o Flynnu

Slučaj Flynn je samo jedan dio mnogo veće priče o tome kako je Obamina administracija — uz puno znanje i podršku Obame i Bidena — ciljala nadolazeće Trumpove dužnosnike u neuspjelom pokušaju sakaćenja nove administracije s optužbama da su bili u dosluhu s Moskvom.

Složenost njihovog plana i njihovih pokušaja da to sakriju i obmane američki narod je više nego frustrirajuća. Popis glavnih aktera — od visokih dužnosnika Obamine administracije do relativno malo poznatih osoba labavo povezanih s Trumpovom predsjedničkom kampanjom 2016. godine — je podugačak, kao i vremenski tijek događaja. Pojedinosti su izlazile polako, na mahove, tijekom nekoliko godina. Praćenje svih curenja, deklasificiranih transkripata i kongresnih svjedočenja zahtijeva konstantni napor i ako ne budete stalno pratili korak, vrlo lako je izgubiti nit.

Sve to ide u korist onih koji su osmislili ovu prijevaru, budući da je lako postati preplavljen podacima i isključiti se iz svega ili jednostavno prihvatiti lažno izvješćivanje korporativnih medija. No, tekuća otkrivenja o FBI-ovom progonu Flynna ne mogu se ignorirati. Ona zahtijevaju puno preuzimanje odgovornosti. Ako je ikad postojala prijetnja vladavini zakona, to je bila zlouporaba vlasti Obamine administracije i njezino korištenje obavještajnih agencija u pokušaju svrgavanja Trumpa.

Koliko god se činilo kompliciranim, obratite pažnju na to. To je najveći politički skandal našeg vremena.