MOORE: Pariški klimatski sporazum stavlja Ameriku na posljednje mjesto

Stephen Moore

Screenshot: YouTube/AFP News Agency

Evo nas usred drugog vala pandemije kakva se viđa jednom u pola stoljeća, s ranjenom ekonomijom, milijunima nezaposlenih Amerikanaca i rasnim neredima na ulicama naših velikih gradova. A Joe Biden govori da će mu jedan od najviših prioriteta kao predsjednika biti… ponovno ulaženje u Pariški klimatski sporazum.

Trump je održao obećanje o Americi prvoj i izvukao Ameriku i ovog sporazuma iz Obamine ere. Biden nas želi vratiti — i to odmah.

Zašto? Paris predstavlja potpuni neuspjeh. Ne morate meni vjerovati na riječ. National Geographic, pobornik akcije klimatskih promjena, nedavno je analizirao brojke i u nedavnom naslovu priznao: “Većina zemalja ne postiže klimatske ciljeve 2030.” Ovo je blago rečeno. Većina njih nije postigla ni polovicu svojih obećanih ciljeva za smanjenje emisija.

Robert Watson, bivši predsjedavajući Međuvladinog panela za klimatske promjene, se žali: “Zemlje moraju udvostručiti i utrostručiti svoje obveze smanjenja za 2030. godinu kako bi bile usklađene s pariškim ciljem.”

Da, ovo zvuči kao sporazum u kojem bi definitivno trebali sudjelovati i čije bi račune trebali plaćati.

Jedina zemlja koja je postigla značajan napredak u smanjenju emisija ugljika su SAD pod predsjednikom Donaldom Trumpom. Iako je naš bruto domaći proizvod uvelike porastao u posljednje četiri godine, naše emisije ugljičnog dioksida su PALE. Naše razine onečišćenja zraka i emisije olova, ugljičnog monoksida i drugih zagađivača su na rekordno niskim razinama.

U međuvremenu, Peking je daleko najveći zagađivač. Iz godine u godinu, oni daju šuplja obećanja da će zaustaviti klimatske promjene dok istodobno grade na desetine novih termoelektrana. Indija i njezinih milijardu ljudi su također navučeni na ugljen.

Evo što je ukratko Pariz: Mi oduzimamo našim rudarima ugljena radna mjesta i sakatimo našu bilijun dolara vrijednu naftnu i plinsku industriju dok Kina i Indija nastavljaju zagađivati i smijati nam se iza leđa.

Te nacije imaju veće i neposrednije razvojne prioritete od zabrinutosti za modele klimatskih promjena i njihovih procjena globalne temperature za 50 godina.

Kina ima mnogo dublje i zlokobnije ambicije. A one ne uključuju čišćenje planeta. Komunisti u Pekingu su opsjednuti preuzimanjem statusa svjetske supersile od SAD-a. Plan za tehnološku dominaciju Kina 2025. ne uključuje prelazak na skupe i nepouzdane izvore energije. Njihov plan je navesti SAD na to.

Tragedija svega ovoga jest to što imamo čist i učinkovit izvor energije. Zahvaljujući revoluciji nafte i plina iz škriljevca, troškovi fosilnih goriva pali su za 70% do 80% — i troškovi će i dalje padati, zahvaljujući prekomjernom izobilju tih izvora energije. SAD ima više energije iz fosilnih goriva od praktički bilo koje druge nacije. Mi smo tehnološki ispred ostatka svijeta u produktivnosti bušenja i postali smo neto izvoznik.

Plin je gorivo-čudo ovog planeta. On bi trebao biti izvor energije 21. stoljeća. Nema nikakvog ekonomskog ili ekološkog smisla prelaziti na vjetrenjače i solarne panele, osim ako niste investitor u ove skupe izvore energije 19. stoljeća.

Širom svijeta, svjetski čelnici su presretni što će pod Bidenovoj administracijom SAD ponovno ući u Pariški sporazum. Zašto ne bi bili. Mi plaćamo račune. Mi vješamo našu živahnu ekonomiju slobodnog tržišta na križ regulacija o klimatskim promjenama. Pretvaramo se da se svijet pokorava — dok njihovi postupci govore glasnije od riječi. Mi vjerujemo, ali ne verificiramo.

Ako je Pariz jedan od prvih Bidenovih činova kao predsjednika, on će najaviti svijetu da je stavljanje Amerike na prvo zamijenjeno stavljanjem Amerike na posljednje mjesto.