Nizozemski profesor: ‘Niti jedna zapadna zemlja nije uspjela uspješno integrirati muslimane’

Emma R.

Na temelju svoje 20-godišnje studije o integraciji i asimilaciji, nizozemski profesor sociologije Ruud Koopmans došao je do zaključka da je muslimane teže integrirati od ostalih migrantskih skupina.

Ruud Koopmans tvrdi da niti jedna zapadna zemlja nije uspjela uspješno integrirati muslimane.

“Muslimani su mnogo gori što se tiče integracije od ostalih skupina migranata i nema sumnje da u većini drugih skupina vidimo veliki napredak iz jedne generacije u drugu. Iako on nije u potpunosti odsutan, kod muslimana je ta promjena mnogo sporija”, izjavio je nedavno za danske novine Berlingske.

Oko 65 posto turskih i marokanskih muslimana u šest europskih zemalja smatraju da su vjerska pravila važnija od sekularnog zakona zemlje u kojoj žive.

Muslimani se smatraju odvojenima od drugih nemuslimanskih skupina i suzdržavaju se od šire interakcije s onima izvan njihove religije.

Fundamentalna interpretacija Kur’ana, koja prevladava među muslimanima, sprječava njihovu integraciju uz zapadne zemlje.




Oko 50 posto muslimana u Europi drži fundamentalistička uvjerenja. Nasuprot tome, udio fundamentalista među kršćanima znatno je manji, manje od 4 posto, prema podacima Koopmansa.

“Zaključujem da islamski svijet zaostaje za ostatkom svijeta kada je riječ o demokraciji, ljudskim pravima i političkom i gospodarskom razvoju”, rekao je Koopmans Berlingskeu, pripisujući to konzervativnim pogledima na ulogu žena, niskim ulaganjima u obrazovanje djece i fundamentalističkoj propagandi.

“Glavni problem je u tumačenju islama mnogih muslimana i, globalno, mnogih muslimanskih zemalja. Naime, na način koji u osnovi tvrdi da se Kur’an i Suna moraju shvaćati doslovno i da način na koji je Prorok živio u 7. stoljeću mora biti mjerilo kako muslimani trebaju živjeti u 21. stoljeću.”

“Takva vrsta islama je, prije svega, prijetnja svjetskom miru. Drugo, to sprječava integraciju”, zaključio je Koopmans.