Belgija: Migranti se opiru, pljuju na policiju odbijajući mjere koronavirusa

Michel Lord

Imigranti u Belgiji nisu previše sretni mjerama koje su nametnute u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa, a svoju frustraciju usmjeruju na policiju.

Policajci su dužni upozoriti ljude na nove odredbe društvenog distanciranja. U petak navečer, u općini Schaerbeek u Bruxellesu, policija je uočila skupinu od četiri mlada člana “etničkih manjina” koji se nisu pridržavali propisa. Zaustavili su mladiće kako bi ih podsjetili na nova pravila i zatražili od njih identifikacijske papire, prema izvješću SCEPTR.

Imigrantima se to nije previše svidjelo i jedan od njih je počeo pozivati druge na ulici kako bi prosvjedovali protiv “policijske brutalnosti”. Kao odgovor na to, sve više i više imigranata počelo je okruživati policajce, koji su pozvali pojačanje iz zabrinutosti da bi situacija mogla izmaći kontroli. Policija je prisilila prolaznike da se rasprše u skladu s pravilima distanciranja, koristeći suzavac protiv onih koji su se opirali tome. Naposljetku je muškarac koji je započeo incident uhićen, a ostali članovi skupine su novčano kažnjeni.

Policija je također u četvrtak poslijepodne zaustavila vozilo koje je bilo na putu za Wommelgem budući da se u njemu nalazilo četiri osoba, što je protivno mjerama koronavirusa. Jedan od putnika se naljutio i počeo vrijeđati i pljuvati na časnike. Kad je policija pokušala navući masku na njegovo lice radi svoje zaštite, on se snažno odupirao i rekao im da je zaražen koronavirusom. Muškarac je uhićen, ali je nastavio pljuvati po policajcima sve dok nije stavljen u ćeliju, prema još jednom izvješću SCEPTR-a.




Te iste večeri, 38-godišnji muškarac iz Antwerpa također je postao agresivan prema policajcima tijekom rutinskog zaustavljanja u prometu. Kad su mu stavili lisice, pljunuo je u lice jednom od njih, tvrdeći da ima koronavirus.

Obojica muškaraca su izvedena pred javnog tužitelja, koji je zatražio njihovo uhićenje.

Ovakvi incidenti postaju uobičajeni diljem Belgije — i ne samo tamo. Slična izvješća dolaze iz Njemačke, kao i iz Velike Britanije, gdje je Tommy Robinson intervenirao kako bi zaštitio stariji bračni par na koji je nekolicina pripadnika “mladeži” kašljala.