Novo najpopularnije europsko odredište za ilegalne migrante? Kanarski otoci.

Remix News

Screenshot: iDNES.tv

Posljednjih su mjeseci španjolski Kanarski otoci postali vruća destinacija za ilegalne migrante iz Afrike, uključujući neke koji su zaraženi koronavirusom.

Mnogi od tih migranata stižu na Kanarske otoke — koji se nalaze na Atlantskom oceanu 100 kilometara zapadno od obale Maroka — u pokušaju izbjegavanja mediteranske rute gdje je sve teže doći do Europe zbog ograničenja koronavirusa i zatvorenih luka.

Do sredine svibnja, na otoke je stiglo već 2.113 izbjeglica, što predstavlja sedmerostruko povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a nema znakova da će migracijski val uskoro prestati, prema češkom novinskom portalu idnes.cz.

Samo u utorak, na otok Gran Canaria pristala su dva broda s više od 80 putnika. Brod s 50 migranata stigao je u luku Arguineguín, a među putnicima je bilo 23 djece.

“Svi su bili dobrog zdravlja, samo malo dehidrirani”, rekao je predstavnik Crvenog križa Gerardo Santana.

Drugo plovilo, koje je prevozilo 30 muškaraca, jednu ženu i četiri djece, usidrilo se uz stjenovitu obalu u blizini sela San Bartolomé de Tirajana na jugoistočnom djelu otoka.




Španjolsku je već teško pogodila kriza koronavirusa, što je rezultiralo desecima tisuća smrti. Sad testovi pokazuju da su tri nedavno pristigla migranta zaražena koronavirusom. Obje skupine migranata će sada biti dva tjedna u karanteni zbog uobičajenih ograničenja epidemije koronavirusa.

Iako je broj migranata koji u Španjolsku stižu morem ove godine pao gotovo za trećinu u odnosu na prošlu, Kanarski otoci doživljavaju visoku razinu pritiska.

Svi objekti za migrante su već ispunjeni, a humanitarne organizacije sad premještaju migrante u prazne teretane i sportske dvorane.

“Puni smo. Ali ako oni nastave dolaziti, mi ih moramo primiti, barem dok ne završi izvanredno stanje”, rekao je Raúl Báez Quintana iz Crvenog križa.

Premještanje migranata s otoka na španjolsko kopno nje moguće tijekom izvanrednog stanja, koje se sad primjenjuje do 7. lipnja.

Kanarski otoci su arhipelag koji je, iako pripada Španjolskoj, daleko bliži Africi nego europskom kontinentu. Iako su locirani 100 kilometara od sjeverozapadne afričke obale, daleko je teže doseći Kanarske otoke u malih brodovima nego prijeći Sredozemno more do Španjolske i Italije.

Jedna od prednosti Kanarskih otoka je ta što se migranti ne moraju izložiti riziku prelaska Sahare kako bi ih došli do njih.