Velika većina studija pokazala da stroža politika prema oružju ne funkcionira

Analiza tisuće studija koje se bave kontrolom oružja tvrdi da je samo 63 studija pronašlo vezu strožih zakona o oružju, nasilnih zločina i smanjenju samoubojstava.

Neprofitna RAND (Research And Development) korporacija provela je dvije godine i milijun dolara na analizu, tražeći dokaze o koristima strožeg zakona o oružju. RANDova analiza pokušala je uspostaviti veze između politike o oružju i stopama ubojstva, samoubojstva, upotrebe oružja za samoobranu, lov i drugih kategorija. Prema NPR, velika većina kategorija ostala je nepromijenjena utjecajem zakonodavstva.

RANDova analiza pronašla je neke dokaze da zakoni kojima je cilj držanje vatrenog oružja daleko od male djece imaju nešto utjecaja na stopu samoubojstva i slučajnih ozljeda oružjem. Također je anketirano 95 stručnjaka za oružje sa obje strane rasprave, tražeći od njih da rangiraju idealne ishode u bilo kojem zakonu o kontroli oružja. Ishodi uključuju smanjenje ubojstva, samoubojstva i masovnih pucnjava, kao i zaštitu privatnosti, omogućavanje lova i sportsko pucanje. Velika većina stručnjaka odgovorila je da bi smanjenje ubojstava i samoubojstava trebao biti glavni prioritet.

Mnogi zagovornici za kontrolu oružja pozvali su saveznu vladu da uloži više u prikupljanje točnih podataka o nasilju oružjem u Americi. Kongres je dugo ograničavao sredstva za takve studije i preventirao da se nasilje oružjem okarakterizira kao zdravstveni problem koji bi kao takav pao pod nadležnost Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).