GDJE STE SAD, ZAPADNI FEMINISTI? Iranska žena osuđena na dvije godine zatvora zbog skidanja marame s glave

Hank Berrien

U srijedu, sud u Teheranu objavio je da je iranska žena, koja je u prosincu prosvjedovala protiv obavezne nošnje hidžaba, osuđena na dvije godine zatvora.

Kao što piše Lisa Daftari za Foreign Desk, pravosuđe je izjavilo da je žena, skidajući maramu s glave, kriva za “poticanje korupcije”.

Prema pravosudnim izvorima u Iranu, žena planira uložiti žalbu na presudu; ako ne uspije, imati će pravo na uvjetni otpust nakon 3 mjeseca u zatvoru. Glavni tužitelj Teherana, Abbas Jafari Dolatabadi, izjavio je kako bi kazna trebala biti teža, dodajući kako bi on tražio da odsluži pune dvije godine kazne.

Dafari je napisala:

Više od 35 žena je samo u Teheranu zatočeno od prosinca 2017. za kršenje Zakona o obaveznoj nošnji marame, pri čemu se najmanje dvije žene suočavaju suđenju prema novom drakonskom zakonu, navodi vodeća skupina za ljudska prava Amnesty International. Mnoge ženske prosvjednice hrabro su se suprotstavjale gotovo sigurnom uhićenju tako što su skinule marame u javnosti stojeći na povišenim platformama i objavljivale svoje slike i video zapise na društvenim medijima.

27. prosinca, iranske vlasti uhitile su Viu Movahed, 31-godišnju majku, nakon što je video u kojem je razotkrivene kose i maše bijelim hidžabom postao viralan; prosvjedi širom svijeta su potaknuli iranske vlasti da je krajem siječnja puste.

Od islamske revolucije 1979. godine, žene u Iranu prisiljene su prikrivati kosu ili su suočene s novčanim kaznama, bičevanjem i zatvorskom kaznom. Ali žene u to vrijeme nisu bile toliko potlačene; 8. ožujka 1979. preko 100.000 žena okupilo se na ulicama Teherana kako bi prosvjedovale protiv novog zakona.