ReasonTV: Stossel o prednostima slobodne trgovine i štetnosti tarifa

Screenshot/YouTube/ReasonTV

U utorak, ReasonTV je prenio novi video Johna Stossela. U klipu Stossel komentira predsjednikovo uvođenje tarifa na čelik:

Da, tarife štite neke američke proizvođače čelika, ali što je sa milijunima tvrtki koji rade proizvode od čeličnih dijelova? Svi oni će izvući deblji kraj. Zar nismo ništa naučili nakon što smo vidjeli kakvu štetu su napravile veće tarife u vrijeme Bushove administracije? I potrošaći će patiti radi toga.

Komentirajući Trumpovu tvrdnju o štetnosti NAFTA-e (Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini) za Ameriku, Stossel je iznio kontra argument, “smanjenje tarifa i trgovinskih barijera NAFTA-e je učinilo dobre stvari za Ameriku.” Nastavio je govoriti o tome kako Amerikanci iz Meksika uvoze stvari poput avokada iz razloga što ih mi ne možemo uzgajati cijele godine.

Govorio je i o drugim proizvodima:

Trgovina također omogućuje nove stvari. Apple dobiva specijalne materijale koje koristi za iPhone odlazeći u Kongo, Mongoliju, Egipat, Brazil – ukupno 63 zemlje. Materijali se šalju u talionice u 34 različite zemlje. Apple bi mogao više toga raditi u Sjedinjenim Državama, ali različita mjesta nude različite vještine.

… Najplaćeniji poslovi su oni u tehnološkoj industriji – većina njih je u Americi – koji dizajniraju software i programiraju mobitel. Ovaj mobitel je moguć i pristupačan samo zbog globalne trgovine.

Stossel je potom komentirao Predsjednikovu tvrdnju da je NAFTA naštetila auto-industriji, prikazavši isječak u koje Trump izjavljuje: “Prije nego što je NAFTA stupila na snagu, u Michiganu je bilo 285.000 radnika u auto-industriji, a danas je ta brojka samo 160.000.”

Trump je u pravu, ali to je uglavnom iz razloga što danas roboti omogućavaju proizvođačima automobila izradu auta s manje radnika. Ukupna prodaja automobila i automobilskih dijelova je u porastu.

Dodao je:

Amerikanci prosperiraju kad se specijaliramo za stvari koje proizvodimo na najdjelotvorniji način – poput vrhunskih strojeva, energije, intelektualnog vlasništva kao što su filmovi, mutika, medicina, internet start-upovi. Ne samo da Amerikanci zarađuju više novca proizvodeći te stvari, već su i poslovi bolji.

Na kraju, Stossel je napomenuo kako je zapošljavanje u procvatu i izgrdio Trumpa i senatora Bernie Sandersa iz Vermonta za kritiziranje NAFTA-e.

Konačno, trgovina nije smanjila ukupan broj američkih poslova. Danas radi rekordan broj Amerikanaca. Vrijeme je da se prestane pljeskati političarima kad govore ignorantske stvari.