Nova knjiga opisuje kako je Al Gore ‘masno’ profitirao klimatskim lobiranjem

Joseph Curl

Screenshot/YouTube/CBS

Nova knjiga pod nazivom “Politički nekorektni vodič za klimatske promjene” (The Politically Incorrect Guide to Climate Change), opisuje kako je bivši potpredsjednik Al Gore postao “daleko najbogatiji igrač u cijeloj igri oko globalnog zatopljenja.”

Autor Marc Morano, osnivač ClimateDepot.com, opisao je u knjizi kako je Gore, koji je proveo veći dio svog života u politici, postao mulitimilijunaš. U ovom odlomku iz knjige, Moreno piše:

Nisu samo sveučilišta, profesori i zelene organizacije imale financijske koristi od stvaranja klimatske panike. Bivši potpredsjednik Al Gore prilično se dobro pobrinuo za sebe. Kao što je Bloomberg News izvjestio, “U zadnjem izvješću o osobnim financijama koje je podnio kao potpredsjednik, Gore je otkrio 22. svibnja 2000. godine da je vrijednost njegove imovine iznosila između 780.000 dolara i 1,9 milijuna dolara.”

Međutim, do 2007. godine, Goreovo bogatstvo je naraslo do neba. Prema članku tvrtke Fast Company, do tog trenutka bio je “težak” više od 100 milijuna dolara, uključujući i opciju na Googleove dionice prije nego što su izašle u javnost. Znanstvenik iz MIT-a Richard Lindzen izjavio je da Gore želi postati prvi “ugljikov milijarder” (carbon billionaire). Nakon što je Obamina administracija napuhala klimatske i energetske poticajne pakete, Gore je bio na dobrom putu da to postigne.

Do 2008. godine, Gore je bio u takvom zanosu da je najavio 300 milijuna dolara vrijednu kampanju za promociju straha od klimatskih promjena i takozvanih rješenja. Prema izvještaju Washington Posta iz 2012., “14 zelenih tehnoloških tvrtki u koje je investirao Gore, primile su direktno ili preko benificija više od 2,5 milijarde dolara u zajmovima, potporama i poreznim olakšicama, kao dio Obaminog povijesnog guranja SAD-ove industrije obnovljive energije javnim novcem.”

Post je objasnio da se Gore “okoristio svojim rezimeom i konstelacijom prijatelja iz svijeta investitora i Washingtona. I prije četiri godine, njegov portfolio bio je savršeno poravnat s agendom o nadolazećoj administraciji i njezinom planu potrošnje milijardi dolara u poticajnim sredstvima za alternativnu energiju. Oporavljeni političar gurao je pravu stvar u pravo vrijeme. Goreova orbita povećala se duboko u administraciju, u kojoj je nekoliko njegovih bivših suradnika dobilo pozicije na mjestima vezanim za čistu energiju.

Republikanski kongresmen iz Michigana Fred Upton, predsjedatelj Odbora za energetiku i trgovinu, bio je kritičar Goreovog profitiranja na leđima poreznih obveznika koristeći svoje veze u vladi. Goreov porfolio “reflektira uznemirujući obrazac da su oni najbliži Predsjedniku [Obami] nagrađeni milijardama dolara poreznih obveznika i da su imali koristi od administracijske zelene “bonanze” u žurbi da potroši novac za poticaje.”

U knjizi se mogu naći i druge sjajne stvari poput: “Zamjenik Warrena Buffeta, Charlie Munger, izjavio je 2017. na malom sastanku investitora da Gore “nije baš pametan” i da je “idiot”, ali je svejedno uspio prikupiti osobno bogatstvo u investicijskom svijetu. “Al Gore ima stotine milijuna dolara u vašoj profesiji. A idiot je.” Munger je dodao: “on nije jako pametan. Pušio je puno trave dok se [provlačio] na Harvardu s džentlmenskom ocjenom C.”

Emeritus MIT-a, klimatski znanstvenik dr. Richard Lindzen, pohvalio je knjigu.

“Sa ovom knjigom, Marc Morano izgleda kao Thomas Paine pokreta za spašavanje svijeta od tiranije klimatskih katastrofista. On izlaže na vidjelo naizgled beskrajan broj apsurdnih tvrdnji, gotovo neograničeno licemjerje i neprihvatljivost pokušaja nadzora nad čovječanstvom kontroliranjem i, što je još važnije, ograničavanjem pristupa energiji. Ova knjige je neumoljiva polemika najbolje vrste”, rekao je Lindzen