Muškarac obeštećen sa 317.000€ u presudi, nakon što je promovirana manje kvalificirana žena

Sud u Austriji donio je odluku da je službenik Ministarstva transporta Peter Franzmayr bio diskriminiran na osnovu njegovog spola, kad je umjesto njega na menadžersko mjesto, za koje se prijavio, izabrana žena.

Slučaj je počeo 2011. godine, kad je austrijsko Ministarstvo transporta, inovacije i tehnologije na čelu s Doris Bures, članicom Socijaldemokratske stranke (SPÖ) – trenutno Druge predsjednice parlamenta – odlučilo konsolidirati dva odjela i biralo novog menadžera.

Svo troje prijavljenih kandidata imalo je visoke kvalifikacije za to mjesto. Ursula Zechner, koja je u to vrijeme bila voditelj Schienen-Control (kontrola željeznica), je na kraju dobila posao ispred dvojice muških kandidata. Franzmayr, čija aplikacija je bila ocjenjena 0,25% više od Zechnerove, podnio je tužbu radi diskriminacije na temelju spola.

Savezni upravni sud presudio je u njegovu korist u ponedjeljak, izvjestio je austrijski tisak i naredio državi da mu isplati naknadu u visini od 317.368€ – razliku između njegove sadašnje plaće i one koju bi zaradio na menadžerskom mjestu, plus šteta i kamate.

Sud je pronašao “primjetan obrazac, prema kojem je [Zecnher] tretirana povoljnije od svojih protukandidata od početka natječaja”, izjavila je presuda, citirana u AFP.

Bures je branila svoju odluku u izjavi za tisak. Rekla je da je imenovanje “provedeno u skladu sa zakonskom procedurom”, ali je priznala da je “masovna nezastupljenost žena” imala ulogu u procesu donošenja odluke. “Nadam se da donešena odluka ne dovodi u pitanje načelo poticanja promocije žena”, dodala je.

Nakon što je napustio ministarstvo, Franzmayr je četiri godine radio kao odvjetnik prije nego se 2016. godine vratio u javni sektor kao općinski ravnatelj grada Wels. Prije mjesec dana imenovan je u nadzorni odbor Asfinag-a, austrijskog javnog operatera za autoceste, od strane Ministra transporta Norberta Hofera iz Stranke za slobodu (Freedom Party – FPÖ) krajnje desne stranke.

Zechner je započeo posao u Asfinag ranije ovog mjeseca kao direktor “odgovoran za trgovačka pitanja”, navodi se na web stranici tvrtke.