CNN o ‘Chappaquiddick’ incidentu: Bio je to Kennedyjev ‘Najmračniji sat’. Twitter eksplodirao od bijesa.

Hank Berrien

U utorak, CNN je odlučio objaviti tweet o filmu “Chappaquiddick” u kojem se radnja odvija oko senatora Teda Kennedyja i utapanja Mary Jo Kopechne, koja se nalazila na stražnjem sjedalu njegovog auta.

Nije samo tweet bio taj koji je u potpunosti ignorirao tragediju Kopechneine smrti dok je oplakivao “sirotog” Kennedyja, već je i članak povezan tweetom započeo na ovaj način: “Režiser John Curran bio je u početku neodlučan da se prihvati projekta “Chappaquiddick”, filma koji istražuje tragično poglavlje u životu senatora Teda Kennedyja.”

Malo lekcije iz povijesti:

Kennedy i Kopechne prisustvovali su zabavi zajedno s još 10 ljudi 18. srpnja 1969. godine. Polovica prisutnih muškaraca je bilo oženjeno, a polovica žena u 20-ima je bilo bez partnera. Kennedy i Kopechne napustili su zabavu; Kennedy je vozio, navodno s Kopechne na stražnjem sjedištu. Za vrijeme istrage rekao je da je napravio krivo skretanje na Dike Road, zemljanu, neosvijetljenu cestu, koja je vodila prema Dike mostu.

Kao što je Jeff Jacoby primijetio: “Ali cesta za trajekt, kojom je Kennedy prošao već nekoliko puta tog dana, bila je jedina asfaltirana cesta na otoku. Svatko tko bi vozio od kuće gdje se održavao roštilj prema trajektu, nesumnjivo bi osjetio da treba skrenuti ulijevo – pošto bi vidio sjajni znak za skretanje lijevo. Za razliku od toga, sretanje udesno je zahtijevalo namjerno nastojanje da se skrene desno, prema mostu. Dike cesta je bila neasfaltirana i puna neravnina. Ulazak na tu cestu bio je zaklonjem grmom i zahtijevao je okret autom za 90 stupnjeva – koji je teško učiniti nehotice.”

Kennedyjev auto je izletio u ribnjak Poucha i zaustavio se na krovu. Kennedy je isplivao. Kopechne je ostala zarobljena u autu. Njezino tijelo nije pronađeno sve dok ronioc vatrogasne službe nije izronio s njom u 8:45 ujutro. Ronioc, kapetan John Farrar, rekao je da Kopechne nije imala brzu smrt; polako se gušila do smrti. Kennedy nije prijavio nesreću policiji u Edgartownu sve do 9:45 ujutro.

Kasnije je izjavio da nije mogao spasiti Kopechne zbog “snažne i mutne struje” od koje je stalno bio “odbacivan”. Ali u 12:45, približno vrijeme nesreće, nije bilo struje.

Iako je Kennedy rekao da nije pozvao pomoć zbog toga što se nalazio u šoku, Jacoby je primjetio:

Ipak, nije bio toliko traumatiziran da se ne vrati na roštilj i dohvati svoja dva bliska prijatelja odvjetnika, Joey Gargana i Paula Markhama. Nije bio toliko traumatiziran da te noći ne napravi više od 16 telefonskih poziva na daljinu, upućenih svojim pomoćnicima i savjetnicima (od kojih niti jedan nije pokušao pomoći Kopechne, također). Usprkos doživljenom “šoku”, uspio je: vratiti se u motel, požaliti se upravitelju zbog bučne zabave, spavati, ujutro razgovarati sa svojim prijateljem o utrci brodova, naručiti dvije novine, ponovno se susresti sa Garganom i Markhamom, i vratiti se u Chappaquiddick kako bi nazvao drugog odvjetnika iz telefonske govornice – sve to prije nego je otišao na policiju.

Nakon istrage, koja je vođena u tajnosti, okružni sudija James Boyle presudio je da je postojao “vjerodostojan uzrok” da je Kennedy vozio “neoprezno” i sudjelovao u “kriminalnom ponašanju” koje je “doprinjelo smrti Mary Jo Kopechne”. Ali Kennedy nikad nije optužen i suđen.

Twitter je gorio onima koji su bijesnili na CNN-ove iskazanu simpatiju prema Kennedyju.