Trump je jednim potezom pera možda upravo okončao ‘Uhvati i oslobodi’ praksu

Scott Morefield

Memorandum koji je u petak potpisao predsjednik Donald Trump, mogao bi biti početak kraja američke dugogodišnje politike “uhvati i oslobodi” (catch and release) na granici.

Memo daje Odjelu za domovinsku sigurnost i ostalim agencijama 45 dana kako bi se detaljno izjasnile o “svim mjerama koje su njihovi odjeli provodili ili koje nastoje provoditi kako bi što prije ukinuli ‘uhvati i oslobodi’ praksu”, navodi The Hill.

Pored ostalih mjera, odjeli bi također trebali pružiti “detaljni popis svih postojećih objekata, uključujući i vojne objekte, koji bi se mogli koristiti, modificirati ili prenamijeniti za zadržavanje stranaca koji krše zakon o imigraciji na ili blizu granice Sjedinjenih Država.”

Tajnica Domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen i Glavni državni odvjetnik Jeff Sessions također su dobili upute da identificiraju dodatne načine “koji bi se mogli koristiti u svrhu što prijeg okončanja ‘uhvati i oslobodi’ prakse”.

Ta praksa dozvoljavala je uhvaćenim ilegalnim imigrantima da budu pušteni iz pritvora sve do datuma kad bi se trebali pojaviti na sudskom saslušanju. ‘Uhvati i oslobodi’ oštro je kritiziran od strane predsjednika Trumpa i drugih zbog toga što se često mnogi ilegalci ne pojave na sudu zakazanog datuma.

U priopćenju, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, pozvala je demokrate da prekinu svoje “oštro suprotstavljanje graničnoj sigurnosti” i da okončaju opstrukciju “mjera koje su ključne” za sigurnost SAD-a.

“Sigurnost i bezbjednost američkog naroda je Predsjednikov najviši prioritet i on će zadržati svoje obećanje da će štititi našu zemlju i osigurati provođenje njezinih zakona. Istovremeno, Predsjednik nastavlja pozivati kongresne demokrate da prekinu svoje oštro suprotstavljanje graničnoj sigurnosti i da okonča blokiranje mjera koje su od vitalnog značaja za sigurnost i bezbjednost Sjedinjenih Država”, rekla je Sanders u priopćenju.